• OBJAVLJENO: 20.06.2014.
Svečano otvoren Islamski kulturno-obrazovni centar
Islamski centar- svjedok prijateljstva i bratstva dviju država

IMG_0018

U prisustvu velikog broja gostiju iz Turske, vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine, kantonalnih i općinskih zvaničnika, predstavnika TIKA-e, Islamske zajednice u BiH, Goraždanskog muftijstva, u Goraždu je danas otvoren Islamski kulturno-obrazovni centar „Sultan Mehmed Fatih II“ .

U izgradnju centra bratske općine Šahinbej iz Gaziantepa i Kećioren iz Ankare uložile su dva miliona KM posredstvom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).
Svečanom otvorenju Centra prisustvovali su i načelnici tih bratskih općina Goražda, kao i veliki broj parlamentaraca iz Turske.

Nakon intoniranja himni dviju zemalja, prisutnima se obratio načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, koji je svima poželio dobrodošlicu u “Grad heroj”, Goražde.

Goražde, prema njegovim riječima, može biti primjer kulture i različitosti.

IMG_0192

Načelnik općine Šahinbey, Mehmet Tahmazoglu, podsjetio je da je centar izgrađen za oko osam mjeseci.On je pojasnio da je u jednom projektu više tačaka, a radi se o prostoru od 1.300 metara kvadratnih, objektu koji posjeduje 31 prostoriju, a koji je koštao oko milion i 107 hiljada eura.

„Duboko vjerujemo da su učvršćeni temelji novog kulturno-obrazovnog perioda na ovom području“ – kazao je Mehmet Tahmazoglu, načelnik Općine Šahinbey .

Načelnik općine Kečioren, Mustafa Ak, podsjetio je na rudarsku nesreću u Somi i na poplave u BiH te da su bili primorani odgoditi otvaranje, koje je trebalo biti upriličeno prije 20-tak dana i kojem je trebao prisustvovati i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

IMG_0111

“Dva velika bola, dvije velike patnje za oba naroda. Vaš bol smo osjetili mi, a naš bol ste osjetili vi i zato smo smatrali da je najpogodnije da se ova ceremonija odgodi za danas”, poručio je Ak.

Podsjetio je da je prvi put Goražde posjetio 2009. godine te da je tadašnji muftija kazao da je Kajseri džamija prelijepa, ali da joj nedostaje jedan ovakav centar.

“Goražde je grad gazija, u posljednjem ratu je dao mnogo šehida, odbranili su se i postali grad gazija”, kazao je Ak.

IMG_0030

Dosadašnji muftija goraždanski Hamed ef. Efendić poželio je dobrodošlicu u grad u čijoj blizini je sultan Mehmet Fatih ušao u Bosnu.

“Ova zgrada je svjedok prijateljstva i bratstva dviju država. Nikada ne zaboravimo dobro koje nam neko učini. Danas je za mene poseban dan”, poručio je Efendić i dodao da je završetak Centra i džamije kruna njegovog 20-godišnjeg mandata kao muftije u Goraždu.

Koordinator TIKA-e za Balkan i Istočnu Evropu Mahmut Čevik podsjetio je na početke razgovora o izgradnji centra te dodao da ja TIKA bila posrednik u ovom projektu.

TIKA je takođe finansirala i opremanje centra.

IMG_0101

Podsjetio je na rekonstrukciju Kantonalne bolnice, džamije, projekte u poljoprivrednom sektoru.

“Mi se trudimo da u svakom trenutku budemo uz našu bratsku BiH”, poručio je Čevik.

Da herojski grad Goražde zaslužuje jedan ovakav prelijep objekat u svojim obraćanjima istaknuli su i poslanici AK partije Nurdan Šan i Salih Kapusuz.

IMG_0142

Zamjenik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić rekao je da se danas na mjestima koje je posjetio sultan Fatih uče mevludi.

“Turska je jedina zemlja na svijetu koja može pomagati muslimane”, poručio je Smajić.

U svom obraćanju premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Frašto izrazio je sreću što može svjedočiti velikim zadužbinama naroda Turske bosanskom narodu i istinskim bratskim vezama koje vežu dva naroda.

IMG_0054

“Objekat Islamskog centra, izgrađen donacijama bratskih općina Kečioren i Šahinbey, Kayseri džamija, svojom monumentalnošću i ljepotom svjedoče umijeću, arhitekturi, vrijednostima koje premošćuju prostor i vrijeme, postajući nasljeđem čovječanstva i civilizacije”, kazao je premijer Frašto.

On je podsjetio da je rekonstruisana i Kantonalna bolnica Goražde, napravljeni parkovi te da je obnovljen đački dom.

“Želim da mi, kao i buduće generacije, uživamo u ovim objektima i nikada više ne doživimo zlo, razaranje i rušenje materijalnih vrijednosti kojima smo bili svjedoci u periodu od 1992. do 1995. godine“- kazao je premijer Frašto.

IMG_0189

„Zahvaljujući vama ponovo gradimo velelepne građevine, gradimo i spajamo duhovne, kulturne i privredne veze, čuvamo tradiciju i izgrađujemo grad dostojan velike žrtve, 4000 izgubljenih života u odbrani ovih prostora i BiH, grad dostojan svih koji u njemu žive.

Danas se iz Goražda, iz ovog kantona, zahvaljujući angažmanu vrijednih goraždanskih privrednika i podršci Vlade BPK-a, zahvaljujući svima koji im pomažu u tome, širi pozitivna priča o gradu koji se digao iz pepela i krupnim koracima grabi naprijed“- riječi su premijera BPK Goražde.

IMG_0168

Nakon obraćanja, dodijeljene su i zahvanice za doprinos u izgradnji Centra načelnicima kao i tadašnjem muftiji.

Centar je otvoren u dvorištu džamije Kajserije, koju je 2009. godine izgradilo Muftijstvo Kayseriya.

U sklopu projekta izgradnje centra uređena je i njegova okolina i sagrađen park za djecu koji je takođe danas otvoren.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.