• OBJAVLJENO: 01.07.2014.
OD OKTOBRA UVOĐENJE NOVIH PASOŠKIH KNJIŽICA

1

Pasoši se ne mijenjaju nego će se u BiH od oktobra ove godine uvesti nova pasoška knjižica, pojasnila je glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Amila Opardija.

Upitana zbog čega dolazi do uvođenja novih knjižica, Opardija kaže da se BiH u procesu liberalizacije viznog režima obavezala da će vršiti unapređenja sigurnosti sistema ličnih dokumenata u skladu s preporučenim standardima relevantnih međunarodnih organizacija i EU. Uvođenje treće generacije pasoša moraju da izvrše i zemlje koje imaju bezvizni režim s EU.

I sve zemlje članice EU imaju obavezu da do 1.12.2014. godine uvedu treću generaciju biometrijskih pasoša, odnosno veće zaštitne mehanizme podataka – Supplemental Access Control (SAC) pasoši.

– Radi se o pasošima koji u odnosu na sadašnji imaju sigurniji način i upis podataka u knjižicu i u čip. Ovi podaci će za razliku od sadašnjih pasoša biti upisani na višeslojnoj polikarbonatskoj stranici kao i slika u boji. Uvođenjem novih obrazaca pasoša ne prestaje važenje pasoša koji su trenutno u upotrebi i neće postojati obaveze njihove zamjene, odnosno neće biti određen datum do kojeg će važiti sadašnji pasoši nego će oni važiti do datuma do kojeg su izdati – kazala je Opardija.

Rok važenja će biti 10 godina. U toku je postupak utvrđivanja cijene, ali je sigurno da neće biti velikih razlika u odnosu na cijene postojećih obrazaca.

– Ovo je dokaz da razvijamo sistem dokumenata i da je veliki uspjeh što smo na vrijeme izvršili svoje obaveze zbog zadržavanja bezviznog režima – naglasila je Opardija.

FENA

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.