• OBJAVLJENO: 01.07.2014.
Press konferencija ministra za boračka pitanja
Sutra počinje podjela brašna demobilisanim borcima

Copy of IMG_6308

Od sutra počinje podjela brašna demobilisanim borcima s područja Bosansko-podrinjskog kantona koje je obezbijedila Vlada i resorno ministarstvo. Podjela brašna vršiće se prema spisku koje je utvrdilo Udruženje demobilisanih boraca, a demobilisani borci mogu ga preuzeti u Direkciji robnih rezervi BPK Goražde – kazao je na današnjoj press konferenciji ministar za boračka pitanja Zijad Briga, koji je pored ove informacije, govorio i o drugim aktuelnim aktivnostima Ministarstva za boračka pitanja.

U drugoj polovini prošlog mjeseca objavljena je preliminarna rang lista korisnika za dodjelu 42 potkrovna stana u Vitkovićima koji su aplicirali, a koji su bodovani na osnovu kriterija, odnosno Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica te skupštinske odluke iz 2010. godine.

„ Za ove stanove uglavnom su aplicirali pripadnici boračke populacije koji ih već koriste i koji će te stanove moći kupiti po izuzetno povoljnim uslovima, uz rok otplate na 15 do 20 godina, bez kamata i po cijeni kvadratnog metra stana oko 430 KM. Postoji i mogućnost uplate u gotovini gdje bi cijena bila još povoljnija“ – pojasnio je ministar Briga uz napomenu da je u toku žalbeni rok za eventualne prigovore koji traje do 8 jula.

Nakon isteka roka za žalbu utvrdiće se konačna lista i uputiti Vladi na davanje saglasnosti, a nakon toga usljediće i potpisivanje ugovora sa korisnicima.

Ministarstvo je prema riječima Brige dobilo i saglasnost Vlade BPK Goražde za inicijativu pokretanja procedure za kupovinu zemljišta te završilo i anketiranje zainteresovanih pripadnika boračke populacije za izgradnjom nove stambene zgrade gdje bi po principu sufinansiranja takođe mogli kupiti stanove i tako trajno riješiti svoje stambeno pitanje.

Rezultati ankete bit će poznati krajem ove sedmice.

Vlada je takođe dala saglasnost i na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca, koji je upućen Skupštini na razmatranje.

Izmjene zakona tretiraju oblast zapošljavanja boračke populacije i socijalnu sferu, te na kvalitetniji način stvaraju pretpostavke za uvođenje ovih prava, kazao je na današnjoj press konferenciji ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.