• OBJAVLJENO: 19.05.2011.
Izdvajamo
Upis učenika prve razrede srednjih škola

obrazovanje_press_190511.JPG

Odlukom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde o upisu učenika u prve razrede srednjih škola definisano je koja su to zanimanja za koja će se učenici obrazovati i koliko odjeljenja će biti u školskoj 2011/2012. godini. Ovoj odluci, prema riječima ministrice obrazovanja Alme Delizaimović, prethodilo je niz aktivnosti koje je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport provelo u skladu sa Zakonom o srednjoj školi .

I ove godine, ističe ministrica, postoji određeni broj novina kada su u pitanju zanimanja koja će se ponuditi učenicima.

– Pokušavamo svake godine ubaciti neke novine kada su u pitanju zanimanja, nešto što je atraktivno mladim ljudima, potrebno Kantonu i sredini u kojoj živimo, nešto što će im u budućnosti biti način da lakše dođu do posla i da se snađu u društvu.

U MSŠ „Enver Pozderović“, pored Gimnazije i zanimanja ekonomski i poljoprivredni tehničar po EU WET programu, predložena su još dva nova zanimanja- turistički tehničar i poljoprivredni tehničar – prehrambeni smjer.

Što se tiče STŠ „Hasib Hadžović „ , tu smo ponudili zanimanje mašinski tehničar- dva odjeljenja; jedno odjeljenje – mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama, odnosno CNC tehničar i drugo zanimanje, mašinski tehničar- konstruktor na računaru. Ponuđeno je takođe i zanimanje hemijski tehničar- biotehnološkog smjera, PTT tehničar saobraćaja –smjer komunikacijske tehnologije, elektrotehničar – smjer energetika, elektronika i automatika te građevinski tehničar.

Kada je riječ o zanimanjima u SSS „Džemal Bijedić“, tu su: ugostiteljska struka- kombinovano odjeljenje, kuhar-pekar-poslastičar, mašinska struka mašinbravar-zavarivač, automehaničar-instalater centralnog grijanja, elektro-tehnička struka elektroinstalater-elektroničar telekomunikacija, administrativna struka poslovni sekretar –tajnik i hemijska struka operator eksplozivnih materija- navela je ministrica Delizaimović.

Osnovno obrazovanje ove godine završava 476 učenika. U skladu sa dosadašnjom praksom, najveći broj osnovaca opredijelit će se za nastavak svog obrazovanja u Goraždu.U tri srednje škole na području Kantona ima dovoljno mjesta za sve buduće srednjoškolce kojima je ponuđeno 18 zanimanja.

Raspisivanje javnog konkursa za upis učenika u prvi razred srednjih škola očekuje se u drugoj polovini mjeseca juna. Kako ističe ministrica Delizaimović, u ovom prvom upisnom roku, kako je to propisano trenutnim Zakonom o srednjoj školi, prijemni ispit još postoji. Prema novom prijedlogu ovog zakona, koji bi se trebao uskoro naći na sjednici Vlade, predviđeno je da prijemni ispit ostaje, ali da on nije eliminatoran, što znači da će se pri prijemu u srednje škole ubrajati opšti uspjeh, rezultati sa takmičenja i bodovi koje učenik dobije na prijemnom ispitu, koji nisu eliminatorni.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.