• OBJAVLJENO: 23.05.2011.
GORAŽDE
ODRŽANA SJEDNICA KLUBA BOŠNJAKA U DOMU NARODA PARLAMENTA FBIH

sjednice_kluba_bosnjaka_230511_b1_6.JPG

U Goraždu je održana sjednica Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kojoj su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine BPK Nazif Uruči, poslanici i delegati iz BPK u oba Doma Parlamenta Federacije BelkisaVehabović, Daliborka Milović, Vesna Nemec Klisura i Mustafa Kurtović.

Sa osnovnim problemima i potrebama građana i građanki našeg kantona, članice i članove Kluba Bošnjaka, upoznao je premijer BPK Emir Frašto. Frašto je istakao i značaj očekivane podrške za Deklaraciju o ravnopravnosti kantona/županija koju je prošle godine, na inicijativu Kluba SDP-a, usvojila Skupština BPK.

sjednice_kluba_bosnjaka_230511_b1_3.JPG

Smatramo Goražde jednim od najznačajnijih dijelova Federacije BiH, razumijemo sve probleme, koje smo znali i od ranije, a danas smo se sa njima upoznali i detaljno. Sigurno ćemo, u narednom periodu, kroz zakonodavnu vlast i sugestijama prema predstavnicima izvršne vlasti raditi na tome, da se podrška Bosansko- podrinjskom kantonu i konkretizuje i da građani Kantona osjete rezultate te pomoći kroz poboljšanje standarda i opštih uslova življenja. Mislim da zajedničkim sastancima kao što je ovaj dajemo doprinos povezivanju najviših organa zakonodavne vlasti u Fedaraciji i Bosansko- podrinjskom kantonu, a time i nalaženju najboljih rješenja za probleme u goraždanskom kantonu – rekao je nakon sastanka Amir Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prof.Mustafa Kurtović, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz BPK, koji je i inicijator da se ovaj skup održi u Goraždu, smatra da je održavanje sjednice Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, u našem gradu, izuzetno značajno, jer su, na taj način delegati imali priliku, da, na licu mjesta, upoznaju osnovne potrebe i probleme u funkcionisanju, ali i uspjehe, posebno u privredi BPK.

-Prvi rezultat razgovora vođenih na ovoj sjednici, trebao bi biti da Vlada Federacije, shodno usvojenom budžetu Vlade, na osnovu amandmana koji smo, nas troje delegata iz BPK u Domu naroda Parlamenta FBiH podnijeli, i zaključka koji je na osnovu tog amandmana usvojio Dom naroda usvajajući budžet Federacije, da 13 miliona KM koliko je bilo planirano za BPK u Nacrtu budžeta Federacije konačno počne prebacivati na žiro- račun budžetskih korisnika u BPK. Time bi se olakšala situacija u svim institucijama i to bi bio prvi signal da Vlada i Parlament Federacije vode računa o ovom kraju – istakao je Kurtović.

Tokom boravka u Goraždu, članice i članovi Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH posjetili su goraždanske firme „ Ginex“, „ Bekto precisa“ i „ Prevent“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.