• OBJAVLJENO: 22.08.2014.
Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice i Centar za socijalni rad BPK
Ozbiljnost situacije zahtijeva hitno djelovanje

Copy of 100_7124

Centar za socijalni rad BPK Goražde u saradnji sa resornim ministarstvom organizovao je danas sastanak sa predstavnicima svih nadležnih institucija na području BPK- a Goražde povodom poduzimanja mjera u postupanju sa duševnim bolesnicima.

Sastanak je iniciran nedavnim incindentom koji se dogodio kao posljedica stanja duševno oboljele osobe i ugrožavanja sigurnosti građana, a njemu su pored ministrice za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Nele Čarapić i direktorice Centra za socijalni rad Sanele Zec, prisustvovali predstavnici Centra za mentalno zdravlje Goražde, MUP-a BPK Goražde, kantonalnog Tužilaštva i Općinskog suda Goražde, kao i stručni saradnici Centra.

Ozbiljnost situacije zahtijeva hitno djelovanje i koordinaciju svih nadležnih institucija, kako se ne bi dovodila u pitanje sigurnost građana, ali i kako bi se zaštitile i teško duševno oboljele osobe čija se prava prema Zakonu o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama ne bi smjela ugrožavati, istaknuto je danas.

Potrebno je što prije pronaći odgovarajuće rješenje koje će zadovoljiti obje strane, te preduprijediti slične ili još teže nemile događaje.

Nažalost, prema postojećem zakonu niti jedan od učesnika ovog sastanka nije nadležan da ovakve osobe koje su potencijalno opasne po okolinu smjesti u odgovarajuću ustanovu u kojoj će imati stalan nadzor, jer se one zbog stanja u kojem se nalaze ne mogu same brinuti o sebi. Ni sudovi bez počinjenja krivičnog djela nemaju tu nadležnost. Jedinu  nadležnost ima Klinika za duševne bolesti koja to u većini slučajeva ne radi, već se bolesnik nakon izvjesnog vremena, bez vidljivog poboljšanja ponovo šalje kući, naglašeno je ovom prilikom.

Tako se svi vrte u začaranom krugu iz  kojeg se danas pokušao pronaći izlaz. Jedan od prijedloga je da se ide u izmjenu zakona, te da centri za socijalni rad preuzmu ovu nadležnost.

Dogovoreno je da se sastanci o ovoj temi nastave te da se u međuvremenu kontaktiraju veći centri koji imaju više iskustva sa ovakvim slučajevima.

Jedno je sigurno, sve nadležne institucije radiće koordinirano kako bi na pravi i odgovarajući način odgovorile ovoj i sličnim situacijama, zaključak je sa današnjeg sastanka.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.