• OBJAVLJENO: 22.09.2014.
Danas se obilježava Međunarodni dan bez automobila
U odnosu na prošlu godinu povećan broj registrovanih motornih vozila u BPK Goražde

Copy of IMG_2168

Međunarodni dan bez automobila obilježava se danas pod sloganom „Naše ulice, naš izbor“.Njegovo obilježavanje ima za cilj promociju razvoja biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i izvangradskim ulicama i putevima kako bi smo pokušali smanjiti korištenje automobila i time smanjili zagađenje zraka te doprinjeli razvoju ekoloških uvjeta života.

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, kako je danas u izjavi za medije kazao ministar unutrašnjih poslova Osman Subašić, evidentirano je 8.259 registrovanih motornih vozila.

„To je otprilike za nekih 645 vozila više u odnosu na 2013.godinu. Što se tiče obilježavanja ovog dana, građani bi bar taj dan trebali ostaviti svoja vozila i kretali se pješice ili biciklom. Mislim da na tom polju nije urađeno ništa.Mi znamo da je prostor grada Goražda u užem jezgru veoma opterećen motornim vozilima što otežava rad policije zbog toga što nije isplanirana infrastruktura vezano za parking mjesta.
Moja sugestija bi bila da u užem gradskom jezgru potrebu za automobilom smanjimo na najmanju moguću mjeru, a više koristimo bicikla za zadovoljenje svojih osnovnih potreba, jer evidentno je i to da su naše trgovine većinom u uskim dijelovima, gdje nema parking prostora. Vjerovatno da u narednom periodu vlasti planiraju izgradnju parking prostora za narastajući broj vozila koja će sigurno opteretiti ovaj grad “-istaknuo je ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Osman Subašić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.