• OBJAVLJENO: 25.09.2014.
U Goraždu obilježen Svjetski dan srca
U sklopu obilježavanja održana i edukacija za zdravstvene radnike

100_7253

Uz pomoć Ministarstva za socijalnu, politiku, zdravstvo, rasljena lica i i izbjeglice BPK Goražde i Doma zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ danas je na platou ispred Centra za kulturu, Zavod za javno zdravstvo upriličio obilježavanje Svjetskog dana srca. Ove godine ovaj dan se obilježava pod motom „Zdravlje u srcu“.

Obilježavanju je prisustvovala i resorna ministrica Nela Čarapić.

Građani su danas imali priliku provjeriti vrijednosti krvnog pritiska kao i tjelesne težine te dobiti edukativne brošure o riziko faktorima za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, a samim tim procijeniti da li imaju rizik za ova oboljenja.

Prema riječima dr. Medine Bičo, spec.epidemiologa odziv građana bio je jako dobar.

„To su uglavnom pacijenti koji koriste terapiju za povišene vrijednosti krvnog pritiska. Na ovom mjestu mogu dobiti i edukativne brošure u kojoj su navedeni riziko faktori od kojih bih spomenula povišene vrijednosti krvnog pritiska, jer ako je on veći od 140/190 rizik je pet puta veći za oboljevanje od kardiovaskularnih oboljenja, a zatim povišene vrijednosti masnoća u krvi, pušenje, gojaznost, fizička neaktivnost, stres kao i šećerna bolest“-riječi su dr. Medine Bičo, spec. epidemiologa u Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde.

100_7260

U sklopu obilježavanja, u sali Doma zdravlja „dr Isak Samokovlija“ organizovana je edukacija za zdravstvene radnike o savremenom liječenju moždanog udara. Predavač o ovoj temi je bila je specijalista neurologije Jelena Ćosović Ivanović, šef Odsjeka za cerebrovaskularne bolesti jedinice za moždani udar u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Kako je na ovom predavanju istaknula, veoma je bitna edukacija o tome kako prepoznati simptome moždanog udara kako bi se na vrijeme mogla dati odgovarajuća terapija.

„Sada postoji terapija koju pacijent može da primi i ima veliku šansu da ostane bez ikakvog oštećenja ili sa minimalnim oštećenjem. Terapija je vezana za vrijeme . Daje se u prva četiri i po sata od početka simptoma. Ova edukacija je veoma bitna kako za zdravstvene radnike, tako i za stanovništvo kako bi pacijenti prepoznali moždani udar i imali šansu da na vrijeme prime odgovarajuću terapiju. Prema statistici, smrtnost od moždanog udara je u svijetu oko 30 posto. Jedna trećina ostaje sa teškim invaliditetom, dok se jedna vraća svakodnevnom životu“-kazala je dr.Jelena Ćosović Ivanović .

Svjetski dan srca obilježava se od 2000. godine s ciljem da se poveća nivo svjesti građana o tome da se kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti uvođenjem zdravijeg načina života. Prema statistici, svake godine u svijetu od bolesti srca i krvnih sudova mozga umre 17,1 milion ljudi što stavlja ovaj uzrok smrti na vodeće mjesto.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.