• OBJAVLJENO: 30.10.2014.
Saradnja s njemačkom fondacijom „Wings Of Hope“
Realizacija projekta „Pomoć za samopomoć“ nastavlja se i u narednoj godini

IMG_2738

Devetu godinu zaredom, njemačka Fondacija „Wings of Hope“ iz Minhena u Bosni i Hercegovini uspješno realizuje projekat „Pomoć za samopomoć“ s ciljem da mladima do 35 godina starosti sa završenom srednjim stručnom školom omogući praktičnu doobuku i pomogne im u zapošljavanju.

Projekat se implementira u partnerstvu s udruženjem „Progres“ iz Sarajeva čiji su predstavnici, predvođeni predsjednikom udruženja i koordinatorom projekta Elvirom Čauševićem danas posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Na sastanku s premijerom BPK-a Goražde Emirom Fraštom razgovarano je o rezultatima dosadašnje saradnje na ovom projektu te planovima za narednu godinu, koji predviđaju nastavak saradnje s predstavnicima vlasti i poslodavaca na području BPK-a Goražde. Razgovarano je i o mogućnostima proširenja ove saradnje na općine Foča i Pale (FBiH), kako bi se i mladima iz ovih općina pružila prilika za sticanje odgovarajuće prakse, te zapošljavanje.

Ovom prilikom, sa predstavnicima lokalnih poslodavaca potpisani su novi ugovori koji će omogućiti stručnu doobuku za još dvije mlade osobe iz Goražda. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Ahmed Popović, predsjednik Obrtničke komore BPK-a Goražde koja daje značajan doprinos u ostvarivanju ove saradnje.

Prema riječima koordinatora projekta, dosad je uspostavljena stabilna saradnja sa devet gradova u BiH, a u Federaciji to su Goražde, Mostar, Sarajevo, Travnik, Tuzla i Bihać. Omogućeno je stručno osposobljavanje 326 osoba u pretežno obrtničkim zanimanjima i izvjesno je da će se kroz ovaj projekat u 2015. godini osigurati praktična obuka i zapošljavanje najmanje 48 lica na području Federacije – po 8 u svim navedenim gradovima.

Istaknuto je i da se radi na uspostavljanju saradnje s Federalnim zavodom za zapošljavanje kako bi se osigurala dodatna sredstva za ovaj projekat i omogućilo zapošljavanje većeg broja nezaposlenih osoba.

IMG_2752

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.