• OBJAVLJENO: 24.11.2014.
Centar za kulturu Goražde – Manifestacija „ Drinske večeri dječije poezije“
STIHOVI KAO GOVOR DOBRIH, DJEČIJIH SRCA  

DSC_0910

U  nizu od nekoliko manifestacija što ih organizuje goraždanska kuća kulture, posebno mjesto po njenom karakteru i obuhvatu učesnika/učesnica u njoj, ali naročito po prostoru koji otvara da dječaci i djevojčice, đaci osnovnih škola pokažu svoje stvaralačke mogućnosti i kreativnost imaju „ Drinske večeri dječije poezije“.

Već 18 godina Centar za kulturu organizuje ovu manifestaciju koja, osim što oko sebe okuplja đake – male ili bolje rečeno, mlade pjesnike, čini i više, jer, uz svake „ Drinske večeri dječije poezije“ nastane nova zbirka pjesama pisanih, do sada, na  36 tema.

Kakva je samo to riznica. Zamislite, 18 manifestacija i uz svaku od njih napisanih i na konkurs poslanih preko 100 pjesama. Objavljeno je, u knjigama koje su same po sebi neprocjenjivo bogatstvo, blizu 2000 pjesama čiji su autori učenici osnovnih škola.

I po tome odakle „dolaze“ mladi pisci ova je manifestacija jedinstvena, vjerovatno u Bosni i Hercegovini. Ne volimo stvaraoce smještati u bilo kakve okvire, ali kako je to tako, napisaćemo da su do sada svoje pjesme slali đaci iz škola iz cijele regije, što znači iz oba bosanskohercegovačka entiteta. I dobijali nagrade.

Tako je to bilo do sada, tako je i ove godine. Naime, na ovogodišnjim „ Drinskim večerima dječije poezije“ učestvovali su đaci iz 11 škola s područja Bosanskopodrinjskog kantona ( Goražde, Foča u Federaciji BiH, Pale u Federaciji BiH) i susjednih opština u Republici Srpskoj (Foča, Rogatica, Rudo, Višegrad i Pale), a na konkurs koji je objavio Centar za kulturu stigao je veliki broj pjesama. One su odabrane u školama – učesnicama konkursa, a pjesme su nastale i odabrane zahvaljujući trudu učitelja i nastavnika koji su sve protekle godine nezamjenjivi saradnici i prijatelji goraždanskog Centra za kulturu.

DSC_0913 (1)

„ S radošću i dužnom pažnjom čitao sam svaku od preko 80 pjesama koje je posebni žiri koga je formirao organizator manifestacije, odabrao da budu objavljene u ovogodišnjoj zbirici pjesama.
Ovaj stihozbornik sadrži pjesme rađene o dvije teme sa znakovitim naslovima: „ Šta to dijete pjesmom sanja“ ( u kategoriji od I do V razreda) i „ U ime ljubavi i mira“ ( od VI do IX razreda).
Svaka od objavljenih pjesama je nemjerljivo vrijedna, jer je plod stvaralaštva djevojčica i dječaka koji, da se ti divni mladi pjesnici ne naljute, tek čine prve korake u velikom i prelijepom svijetu književnog stvaralaštva. A već mnogi od njih mudro promišljaju nad onim što im se dešava i onim o čemu djeca sanjaju.

A djeca sanjaju samo o dobrim, lijepim  stvarima i događajima. To potvrđuju i njihove pjesme, njihovi stihovi od kojih je svaki i svojevrsna poruka nama starijima, kako treba mnogo više pažnje da posvetimo djeci i njihovim snovima. Snovima o ljubavi, dobroti, osmjesima, prijateljstvu, drugarstvu…

Ima u pjesmama malih pjesnika i nespretnih stihova, „ na silu“ rime i  viška riječi. Ali iskrenosti sigurno ne nedostaje.

Ovo isto važi i za pjesme njihovih nešto starijih drugara i drugarica, đaka koji su pisali o temi „ U ime ljubavi i mira“.

Nad svakom se pjesmom, nad svakim stihom trebamo i možemo zamisliti. U svijet koji kreiraju i kojim upravljaju stariji, djeca šalju samo poruke iz naslova teme“ – napisao je Slavko Klisura u recenziji zbirke.

Na završnoj svečanosti ove manifestacije učesnike i goste pozdravio je u ime organizatora direktor Centra za kulturu mr. Hamdo Sijerčić, istakavši opredjeljenje ove javne ustanove da promovira i afirmiše stvaralaštvo mladih.

Učesnicima ove manifestacije obratio se i načelnik općine Goražde dr.sci Muhamed Ramović. Ramović je, uz čestitke svim đacima koji su pisali pjesme a nagrađenima posebno, istakao značaj čitanja i obrazovanja kao najveće i trajne vrijednosti.

Nakon što su najuspješnijim mladim pjesnicima načelnik općine Goražde i direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde mr. Dika Makota uručili nagrade organizatora, prisutnima je svoje pjesme govorio poznati bosanskohercegački književnik Bajruzin Hajro Planjac.

Ovogodišnja manifestacija „Drinske večeri dječije poezije“ organizovana je u sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, što joj daje poseban pečat.

DSC_0907

 DOBITNICI NAGRADA

Tema „ Šta to dijete pjesmom sanja“ u kategoriji o I do V razreda, najbolji literalni radovi su:

 III mjesto dijele: Nedim Bečić III1 OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde  i  Adrijana Vračar IV1 OŠ „Veselin Masleša“ Foča,

II mjesto              Imran Zirak IV1 OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde,

 I mjesto               Medina Adilović IV raz. OŠ „Hasan Tručalo Brzi“ Ilovača.

 Nagrada za najljepšu poruku pripala je Tariku Hasanefendiću Vb OŠ „Husein ef Đozo“ Goražde.

 Nagrađeni radovi u kategoriji učenika od VI do IX razreda o temi : „U ime ljubavi i mira“ su:

 III mjesto         Adi Paldum VII3 OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde

II mjesto              Hamza Karčić IXa  OŠ „Husein ef. Đozo“ Goražde

I mjesto           Mirnel Šalaka VII raz. OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača

 Za najljepši stih odabran je rad Isidore Čolić OŠ „Pale“ sa Pala.

 

Ks.S , S.T

DSC_0915

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.