• OBJAVLJENO: 28.01.2015.
SASTANAK MINISTRA ZA BORAČKA PITANJA BPK SA PREDSTAVNICIMA KOORDINACIJE BORAČKE POPULACIJE

Copy-of-IMG_6711-620x358

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Zijad Briga danas je održao sastanak sa predsjednicima svih udruženja koja okupljaju pripadnike boračke populacije na području ovog kantona.

Razgovarano je o problemima sa kojima se suočava ova populacija, a najviše vremena posvećeno je projekcijama budžeta BPK Goražde za ovu godinu.

” Predstavnici boračkih udruženja iskazali su svoje, po meni, realne potrebe i zahtjeve u smislu obezbjeđenja neophodnih sredstava za finansiranje prava koja im pripadaju po zakonu. Bilo je riječi o projektima zapošljavanja i samozapošljavanja, stambenog zbrinjavanja ali i pravnoj pomoći pripadnicima boračke populacije osumnjičenim u određenim predmetima u oblasti ratnog prava” – precizirao je ministar Briga.

Prema njegovim riječima, i Vlada Kantona zadužila je ovo, te Ministarstvo finansija BPK da u Budžetu za 2015. godinu planiraju dodatnih 310.000 KM kako bi se priveo kraju projekat zapošljavanja i samozapošljavanja, koji je započet još u avgustu prošle godine.

” Kada je u pitanju stambena problematika, okončana je procedura i utvrđena rang lista za pripadnike boračke populacije koji su iskazali interes za stambeno zbrinjavanje kroz adaptaciju bivšeg hotela “Gradina”, koja će početi vrlo brzo u saradnji sa GP “Drina”, a u toku su i razgovori sa najpovoljnijom bankom za kreditiranje “Turkish Ziraat bank”” – istakao je Briga.

Koordinacija boračkih udruženja uputit će i zahtjev premijeru BPK Goražde za održavanje proširenog sastanka sa članovima Vlade Kantona, na kojem će takođe biti razgovarano o problemima i potrebama boračke populacije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.