• OBJAVLJENO: 02.02.2015.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Pripreme za početak novog ciklusa programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

IMG_4366

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde raspisalo je javni poziv za prijavu djece za učešće u ovogodišnjem programu obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja koji se na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde realizuje se već petu godinu zaredom.

Više detalja o programu za ovu godinu dala je Amira Borovac, stručna savjetnica za predškolsko i osnovno obrazovanje u resornom ministarstvu.

– Javni poziv upućen je roditeljima, odnosno starateljima djece obaveznika predškolskog odgoja i obrazovanja, a radi se o djeci koja su rođena u periodu 01.09.2008. do 31.08.2009. godine, odnosno djeci koja će ove godine u septembru upisati prvi razred osnovne škole. Program je definisan okvirnim zakonom i predviđa pohađanje programa u trajanju od 150 do 170 obaveznih sati, koje djeca trebaju da provedu u okviru predškolske ustanove kako bi se  pripremili za polazak u školu i kako bi stekli određene navike koje će im pomoći da se što bolje uključe u redovne tokove osnovnog obrazovanja – pojasnila je ona.

Djeca se trebaju prijaviti u najbližu predškolsku ustanovu, odnosno u najbližu osnovnu školu ukoliko u mjestu stanovanja ne postoji predškolska ustanova za odgoj i obrazovanje djece.

Ministarstvo još uvijek ne raspolaže podacima o broju djece koja će ove godine biti obuhvaćena programom predškolskog obrazovanja, ali se procjenjuje da će taj broj bitni znatno veći u odnosu na prošlu godinu kada je u prvi razred osnovne škole upisano 208 djece.

Javni poziv za prijavu djece otvoren je do ponedjeljka 09.02.2015. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.