• OBJAVLJENO: 04.02.2015.
Sa press konferencije goraždanskog Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih maliginih oboljena “ Biser”
“ TRAŽIMO DA SE POŠTUJE NAŠE PRAVO NA ŽIVOT”

Sa press konferencije Bisera

Na press konferenciji “ Bisera” posebno naglašen veliki problem nedostatka citostatika

Međunarodni dan borbe protiv raka se obilježava svake godine 4. februara i predstavlja jedinstvenu inicijativu pod kojom se cijeli svijet ujedinjuje u borbi protiv globalne epidemije malignih oboljenja. U fokusu obilježavanja ovogodišnjeg  Međunarodnog dana borbe protiv raka su biranje zdravih stilova života, rano otkrivanje bolesti, liječenje za sve, maksimalan kvalitet života.

Ovim povodom, Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljena “ Biser” Goražde organizovalo je press konferenciju na kojoj je istaknuto kako ovo i 23 partnerska udruženja u Bosni i Hercegovini, podržavaju nabrojane ciljeve, ali ove godine su primorana da se bore i zalažu za ostvarivanje svog osnovnog ljudskog prava, prava na život. Mjesecima traje nedostatak citostatika na našim klinikama i pacijenti su primorani na čekanje. Šta to čekanje znači za mnoge od njih je pitanje o kojem ne smiju ni razmišljati.

– Takvo stanje se ponavlja zadnjih par godina, kada se od oktobra ili novembra, dešava nestašica lijekova koja se produžava do kraja januara.  Zašto? Da li je to tzv. ušteda? Da li su krivi dobavljači? Fondovi? Ne zanima nas! Dosta je izgovora i neurađenog posla. Naši životi nisu za igranje. Godinama traju i naše borbe i dobri prijedlozi kako je moguće prevazići ove horor situacije vezane za puki ljudski život. Onaj koji nam je dat, a naša država nije (ili ne želi) da ispoštuje osnovno ljudsko pravo, pravo na život- naglasila je na pressu Seja Bavčić, predsjednica Udruženja “ Biser”.

-Prestanimo biti zemlja koja svoje probleme prebacuje na druge. Ne dozvolimo da se ljudi, kada im je najgore, moraju još dodatno boriti da iznađu sredstva kako bi preživjeli. Lijek ukoliko postoji, mora biti dostupan i ordiniran svima.Pravo na život imaju i pacijenti sa metastatskim promjenama, jer je medicina dokazala da uz kvalitetnu terapiju i tim pacijentima je omogućen dug i kvalitetan život – kazale su članice goraždanskog“ Bisera”

Sa pres konferencije  Udruženja “ Biser” poslata jasna poruka: sistemski se mora riješiti višegodišnji problem nestašice citostatika, tenderi za njihovu nabavku treba da budu ukinuti, jednako kao i PDV na kupovinu lijekova, a iz sredstava vezanih za akcize što hitnije osnovati fondove za kupovinu lijekova i liječenje!

S.K

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.