• OBJAVLJENO: 05.02.2015.
Radni sastanak premijera i ministara u Vladi BPK Goražde u Općini Goražde
Razgovarano o konkretnoj zajedničkoj saradnji

1

Nakon nedavne zvanične posjete Općini Goražde, članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođeni premijerom Emirom Okovićem, danas su održali prvi radni sastanak sa načelnikom općine Goražde Muhamdom Ramovićem i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o problemima koji zahtijevaju zajedničko rješavanje, kao i o projektima ove općine, a sastanak je ocijenjen kao veoma konstruktivan.

Općina Goražde  je prema riječima načelnika Muhameda Ramovića, pripremila 36 projekata koji bi se trebali realizovati po prioritetima, a među važnijima su regionalna deponija, toplifikacija grada, potkrovni stanovi, regionalni, lokalni i nekategorisani putevi, rješavanje statusa JU Centar za kulturu i Radio televizije BPK-a Goražde, pitanje renti, te obnova fasada na zgradama.

“Niz je tih projekata, a najviše iz oblasti  ministarstava za privredu, urbanizam, zdravstvo, pa i boračka pitanja, jer želimo što prije da riješimo i problem potkrovnih stanova kako bi donijeli trajno rješenje za naše građane. To su uglavnom boračke populacije, socijalne kategorije i raspodjela bi išla onako kako Kanton napravi za svoje, tako bi i mi odredili svoje kriterije i odmah bi planirali da krenemo sa sanacijom krovova na zgradama u Titovoj ulici i ulici Meha Drljevića, te da riješimo pitanje fasada na ovim zgradama i na mnogim drugim. Naravno, tu su i projekti poput izgradnje mosta u Vitkovićima, ali u svim tim projektima uvijek je potrebna podrška Vlade i mislim da možemo zajednički iznijeti veliki teret.

Mi smo jasno kazali da će Goražde biti najveće gradilište, a u ovih 12 mjeseci to će se potvrditi. Evo već neki projekti idu u smislu navodnjavanja, obaloutvrda, idu  projekti kanalizacionih sistema i naravno, ono što je prioritet prioriteta jeste podrška privrednim subjektima kroz zajedničke projekte. Tu je infrastruktura, posebno prva raskrsnica u Vitkovićima. Vi znate da će sa novom industrijskom zonom saobraćaj biti frekventniji te da je ova raskrsnica izuzetno bitna.

Mi ćemo danas preći sve ove zajedničke projekte, poredati ih po prioritetu, sačiniti zapisnike, u narednim danima potpisati zapisnike i krenuti u realizaciju. Mislim da možemo od ovih 36 projekata sigurno bar deset realizovati, ali početi još deset. Vi znate da nas očekuje pitanje zatvaranja kolektivnih centara, izgradnja još pet zgrada tako da smo na tom putu, ali zajednički možemo sigurno, a to ćemo i pokazati na djelu”- istaknuo je načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

3

Vlada Kantona spremna je da zajednički radi na rješavanju gorućih pitanja i zajedničkih projekata, kazao je premijer BPK-a Goražde Emir Oković.

– Riječ je o nastavku aktivnosti  vezane za one početne posjete općinama, konkretniji  smo ovaj put u odnosu na probleme ili projekte. U svakom slučaju, definitivno određujemo nosioce tih aktivnosti po pojedinim resorima i pojedinim službama općine. Načelno dogovaramo osnovne modalitete rješavanja tih problema. Ako ćemo  govoriti o konkretnijim pitanjima, možemo spomenuti pitanje potkrovnih stanova, pojedina imovinska pitanja vezana za imovinu Kantona, poput Staračkog doma i drugih objekata, a koji se vode kao vlasništvo Kantona, odnosno nalaze se da kažem u rascjepu između Kantona i Općine. Sasvim zasigurno važno pitanje je pitanje iz oblasti civilne zaštite, opremanja službi u odnosu na njihovu potrebu za odgovorom na elmentarne nepogode koje vidimo da  je sve više. Tu su i pitanja vezana za puteve, zajedničke projekte, sufinansiranje Kantona i općina.

To je zaista jedan širok spektar i vjerujem da je načelnik otprilike i rekao o kojim se ukupno problemima radi. Očigledno je da su pojedini problemi rješivi u 2015. godini. Neki će morati biti projecirani na neki duži period, kao što su pitanja sportskih objekata itd. U svakom slučaju, ovo što je rješivo odmah ćemo ići da riješimo u ovoj godini, da adekvatno pokušamo te probleme  projecirati u Budžet, Program rada Vlade, a vjerovatno i lokalnih zajednica i mislim da je ovo jedan doista dobar način i put za rješavanje-”riječi su premijera Emira Okovića.

Sastanku sa načelnikom općine Goražde Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima pored premijera BPK Emira Okovića,  prisustvovali su Damir Žuga- ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Esed Radeljaš – ministar privrede, Slobodan Janković – ministar urbanizma, prostornog uređenja i zaštite okoliša, Alen Pašović – ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, te sekretar Vlade BPK-a Goražde Emir Sijerčić.

2

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.