• OBJAVLJENO: 06.02.2015.
U posjeti Ministarstvu za privredu BPK Goražde boravio ministar privrede Kantona Sarajevo
Najavljeno potpisivanje sporazuma o saradnji između dva ministarstva

IMG_4443

Na poziv ministra za privredu Eseda Radeljaša, u posjeti BPK Goražde danas je boravio ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica.

Tokom posjete razgovarano je o zajedničkoj saradnji na projektima u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Jedan od značajnijih projekata o kojem je razgovarano je projekat iskorištavanja otpadnih voda u svrhu proizvodnje građevinskog materijala.

Ministar Hrenovica je istakao da bi ovaj projekat imao višestruku korist, a jedna od njih bila bi i  zaštita od poplava.

„Jedan procesor za ove namjene košta milion KM, a potrebno ih je od tri do četiri koji rade na principu prerade otpadnih voda koje dolaze iz kolektora. Realizacijom ovog projekta bi se zaposlilo oko 100 ljudi i on bi uključio saradnju Austrije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine – istakao je ministar  Hrenovica i dodao da je u EU na snazi zakon po kojem talog od otpadnih voda ne smije stajati duže od dvije godine, a u BiH je situacija takva da se on stoji mnogo duže.

Razgovarano je i o drugim projektima od značaja za BPK, pogotovo zbog činjenice da Kanton Sarajevo ima pristup IPA fondovima.

– Potrebno je uključiti Kanton Sarajevo da pomogne Goraždu kako bi se postigli još bolji rezultati u privredi. Želim da tri ulice u Sarajevu budu osvjetljene led rasvjetom koju proizvodi firma „Bekto Precisa“ kako bi se napravile uštede električne energije od pedeset posto. Tu je i devet industrijskih zona koje nisu iskorištene – kazao je Emir Hrenovica i naglasio da postoji potreba da se ovaj prostor poveže s ostatkom zemlje savremenom putnom komunikacijom.

Zahvalnost današnjom posjetom iskazao je i ministar Esed Radeljaš i naglasio da će rješavanje pitanja putne komunikacije biti jedan od prioriteta Ministarstva za privredu u narednom periodu.

U narednih nekoliko dana najavljeno je i potpisivanje sporazuma o saradnji između dva ministarstva.

IMG_4441

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.