• OBJAVLJENO: 11.02.2015.
U posjeti BPK Goražde boravili predstavnici Privredne komore F BiH
Dogovorena saradnja za bolji privredni razvoj našeg kantona

IMG_4538

U organizaciji Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u sali Skupštine upriličen sastanak sa predstavnicima Privredne komore F BiH, Vlade BPK Goražde i privrednika s ciljem upoznavanja sa privrednim kretanjima na području našeg kantona te uvrštavanja prijedloga mjera za njen daljnji razvoj u planove i programe kantonalne i federalne Vlade za 2015. godinu.

Sastanku su pored premijera Emira Okovića i ministara u Vladi BPK te privrednika,  prisustvovali  predsjednik i dopredsjednik Privredne komore F BiH Marko Šantić i Mirsad Jašarspahić.

Obzirom da je u toku izrada planova i programa Vlade i Skupštine BPK Goražde, prema riječima predsjednika Privredne komore BPK Goražde Dževada Terovića, stav ove komore je da privrednici trebaju dati svoje stavove i mišljenje šta je to potrebno da se u njima nađe. Takođe ,potrebno je da daju svoje mišljenje i o Strategiji razvoja kantona za naredni srednjoročni i dugoročni period. Kada je riječ o Privrednoj komori F BiH ona bi trebala predstavljati sponu između privrednika Kantona, federalne Vlade i njenih institucija te da da podršku kako bi bio nastavljen  pozitivan trend razvoja u Goraždu.

IMG_4527

„Mi smo danas iskoristili priliku da predstavnicima privrednih društava i organa upravljanja te predstavnicima Privredne komore F BiH  kažemo šta je to što usporava i šta bi moglo usporavati dalji privredni i ekonomski rast, ne samo našeg kantona već i Federacije i države BiH. Sa zadovoljstvom smo mogli konstatovati da je u prethodnom petogodišnjem periodu od 2009. do 2013.godine privreda našeg kantona imala kontinuiran rast u svim značajnim ekonomskim pokazateljima. Kada je riječ o 2015.godini ono što je potrebno uraditi je fiskalno i parafiskalno rasterećenje što bi bilo od velikog značaja za veće investicione projekte, odnosno proširenje materijalne osnove rada. To bi dovelo do povećanja broja zaposlenih na nivou Kantona pa i same F BiH. Obzirom da su na ovom sastanku bili prisutni predstavnici federalne Privredne komore, mi smo istaknuli problem putne komunikacije koju je potrebno što prije graditi jer ona dovodi u veoma nepovoljan položaj naša privredna društva. Mi ni na koji način nismo osjetili bilo kakav benefit i povoljnosti značajnog investicionog ulaganja u putnu infrastrukturu koridora V c, iako se taj put uglavnom radi iz međunarodnih kreditnih sredstava, ali ćemo kao kanton imati sigurno smanjenje osnovice koeficijenta o  pripadnosti  javnih prihoda jer se moraju platiti međunarodne obaveze. Samim tim i budžet Kantona će biti značajno smanjen, što će uticati na obim i zadovoljenja ustavnih nadležnosti na ovom nivou. Pored četiri elementa koja su osnova  prilikom izračunavanja koeficijenta o pripadnosti javnih prihoda, mi tražimo da se u tu formulu uključi i izvozni rezultat. Ne mogu oni kantoni koji imaju oko 30 posto izvoza najviše uzimati sredstava, a ništa ne stvarati- riječi su Dževada Terovića.

IMG_4519

Kako je nakon sastanka istaknuo predsjednik Privredne komore F BiH Marko Šantić, podaci koje je danas predstavila Privredna komora BPK Goražde su ohrabrujući . Goražde ide naprijed po pitanju društvenog bruto proizvoda i dohotka, pitanja uposlenih, a ono što Privredna komora F BiH može pomoći je saradnja koja će biti usmjerena prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti .

„Goraždu je potrebna jedna bolja putna komunikacija.  Zasigurno to je jedna brza cesta i to će od strane Privredne komore F BiH biti sugerirano Vladi F BiH. Budući premijer F BiH dolazi iz realnog sektora i mislim da će imati razumijevanja za ovu sredinu“-kazao je predsjednik Privredne komore F BiH Marko Šantić.

Jedan od prioriteta Vlade BPK Goražde u narednom periodu će biti nastavak razvoja privrede na području našeg kantona.

„Privrednici su u saradnji sa Privrednom komorom BPK sačinili program mjera koje žele da uđu u program, kako Vlade tako i Skupštine. Razmatrajući taj program mjera sasvim sigurno je da su neke iz nadležnosti Kantona, a neke su iz okvira nadležnosti F BiH. Mislim da kroz zajednički nastup svih nivoa vlasti najvećem dijelu tih zahtjeva se može udovoljiti. Ono što bude zaista iz kompetencije i mogućnosti Vlade kantona, mi ćemo sasvim zasigurno uraditi. Prevashodno mislim da su to neke projekcije strateškog nivoa. To je nešto što su privrednici prepoznali kao alat i mislim da ćemo u narednom periodu u tom dijelu zaista i sarađivati. Tu mislim na saradnju prije svega sa strukovnim udruženjima, a na kraju krajeva i neposredno“-naglasio je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.