• OBJAVLJENO: 25.02.2015.
Sastanak ministra za privredu sa taksi prevoznicima i prevoznicima javnog autobuskog prevoza putnika
Istaknut problem nelegalnog prevoza putnika i neadekvatna zaštita cesta na području BPK Goražde

IMG_4903

Ministar za privredu Esed Radeljaš danas je održao sastanak sa predstavnicma taksi prevoznika i prevoznika javnog autobuskog prevoza putnika na kojem je razgovarano o problemu nelegalnog prevoza putnika i zaštite cesta na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

S obzirom na istaknutu problematiku, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova te predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove predvođeni direktorom Midhatom Hadžiomerovićem.

Kao najveći problem istaknut je nelegalni prevoz putnika putničkim motornim vozilima u vlasništvu građana koja stvaraju nelegalnu konkurenciju prevoznicima javnog autobuskog prevoza putnika u ovom kantonu.

Vršeći poslove inspekcijskog nadzora, inspekcija za ceste i cestovni promet Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u proteklom periodu se u više navrata susretala sa ovim problemom, ali zbog nepostojanja adekvatnih zakonskih propisa i tehničke opreme za vršenje inspekcijskog nadzora iz ove oblasti, inspekcija nije bila u mogućnosti pribaviti adekvatne dokaze kojima bi se potvrdilo postojanje nelegalnog prevoza putnika.

IMG_4905

 

Kad je riječ o zaštiti cesta,  problem sa kojim se susreće Kantonalna uprava za inspekcijske poslove jeste kontrola prometa teretnih motornih vozila po magistralnim i regionalnim putnim pravcima, koja moraju zadovoljavati propisane uslove u pogledu dimenzija, ukupne mase i osovinskog opterećenja.

S tim u vezi istaknuto je da je neophodna nabavka tehničke opreme, kao i obuka lica koja bi rukovala tom opremom s ciljem da se osigura zaštita cesta pri prometu teških motornih vozila na cestama u BPK Goražde.

Dogovoreno je da će Ministarstvo za privredu, u okviru svojih nadležnosti, dati podršku u rješavanju ovog problema, kao i to da će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, u narednom periodu pojačati kontrolu u ovoj oblasti kako bi se osigurao legalan i bezbjedan javni prevoz putnika.

Ovom prilikom najavljeno je da će se uskoro održati još jedan sastanak o ovoj temi na kojem će prisustvovati i predstavnici Kantonalnog tužilaštva u Goraždu.

IMG_4901

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.