• OBJAVLJENO: 26.02.2015.
Posjeta premijera i zvaničnika MUP-a Kantona Sarajevo MUP-u BPK Goražde
Uručena donacija 200 kompleta policijskih uniformi za pripadnike kantonalne policije

Picture 209

S ciljem unaprjeđenja međusobne saradnje i podizanja nivoa sigurnosti u Bosansko-podrinjskom kantonu, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac i policijski komesar Uprave policije Kantona Sarajevo  Vahid Ćosić  danas su uručili  vrijednu donaciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Radi se o 200 kompleta policijskih uniformi  u vrijednosti od oko 200.000 KM i jednom putničkom motornom vozilu.

Delegaciju Kantona Sarajevo predvodio je premijer Muhamed Kozadra, a svečanosti koja je ovim povodom organizovana u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK-a prisustvovali su i premijer BPK-a Goražde Emir Oković te ministri u kantonalnoj Vladi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde susretalo se proteklih godina sa velikim problemima kad je riječ o opremljenosti policije.  U budžetu su svake godine planirana određena sredstva za nabavku opreme, ali s obzirom da ta sredstva nisu bila dovoljna,  ministarstvo je uložilo napore da ta potrebna materijalno-tehnička sredstva pokuša obezbijediti  putem donacija.

Prema riječima kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Nijaza Musića, samo opremljena policija može udovoljiti zahtjevima građana.

„Smatramo da ni u jednom momentu bezbjednost građana ne smije biti dovedena u pitanje. Na početku svog mandata uputio sam dopis u vezi s ovim projektom MUP-u i premijeru Kantona Sarajevo, ali nisam mogao  ni pretpostaviti da će ovako brzo doći do njegove realizacije. Želim prije svega da se zahvalim policijskom komesaru Vahidu Ćosiću i ministru Nerminu Pećancu koji su inicirali da Vlada KS donese ovu odluku“ – kazao je ministar Musić.

Ovom prilikom istaknuto je i da se u sljedećoj sedmici očekuje isporuka dodatne opreme za policijske službenike MUP-a  BPK-a koju će obezbijediti MUP Kantona Sarajevo.

„Ovo je samo dio opreme koju ćemo donirati našim kolegama u Goraždu. Nadam se  da će to  pojačati stepen bezbjednosti u ovom kantonu, te doprinjeti boljoj saradnji između uprava policija Kantona Sarajevo i BPK – istakao je Nermin Pećanac.

Na sastanku je razgovarano i o međusobnoj saradnji KS i BPK i u drugim oblastima.

„Razgovarali smo i o zajedničkom nastupu  vezano za Zakon o raspodjeli  javnih prihoda koji se odnosi kako na Sarajevski kanton tako i na BPK. Prošle godine smo započeli saradnju spajanja preko Grepka, gdje je Kanton Saraejvo odradio svoj dio posla i ove godine ćemo nastojati da sa viših nivoa vlasti obezbijedimo dio sredstava kako bi i ta komunikacija bila završena“ – kazao je je premijer Sarajevskog kantona Muhamed Kozadra.

Istaknuto je da je Vlada BPK Goražde i u prethodnom periodu imala veoma dobru saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo, a ona bi se trebala nastaviti i u budućnosti .

„Sa naše strane mi smo otvoreni za saradnju a i Kanton Sarajevo je nama najbliže geografski i po svim drugim pitanjima. Što se tiče same donacije, ona je značajna jer se ovaj kanton dugi niz godina suočavao sa problemima opremljenosti policije. Na ovaj način možemo reći da smo prilično riješili pitanje opremljenosti što se tiče uniformi,  a nadamo se i dobroj saradnji i u budućem periodu – istakao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.