• OBJAVLJENO: 13.03.2015.
Sastanak predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a, Muftijstva goraždanskog i JP „Bosansko-podrinjske šume“
Najavljen početak projekta „Memorijalna Šuma 8372 Srebrenica“

IMG_5397

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u Goraždu će 19. marta 2015. godine biti  ozvaničen početak projekta pod nazivom „Memorijalna Šuma 8372 Srebrenica.“

Tim povodom, danas je u sjedištu Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održan sastanak na kojem je najavljen ovaj projekat. Uz predsjedavajuću Skupštine BPK-a Aidu Obuću, premijera BPK-a Emira Okovića i ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damira Žugu, sastanku su prisustvovali i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić te predstavnici JP „Bosansko-podrinjske šume“, predvođeni direktorom Kenanom Kanlićem.

Cilj projekta je trajno obilježavanje sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kako bi svi uzeli pouku iz ovog tragičnog događaja i kako ne bi zaboravili, a podršku njegovoj realizaciji dat će i Vlada BPK-a Goražde.

IMG_5399

– Želja nam je da učestvujemo i podržimo ovaj projekat koji ima višestruk značaj, od ekološkog do onog kojim se obilježava istorija jednog naroda i cijelog ovog prostora. Ovo je jedan projekat koji će trajati i želja nam je da, osim naših učenika, u realizaciju projekta uključimo i građane Goražda i naše ljude u inostranstvu i dijaspori – kazao je premijer Emir Oković.

Projekat u izradi JP „Bosansko-podrinjske šume“, u okviru kojeg je planirana izgradnja memorijalnog kompleksa sa portalom, stazama i zasadom 8372 stabla na površini od 4,3 hektara, iniciralo je Muftijstvo goraždansko sa idejom da na ovaj način obilježi 20. godišnjicu genocida u Srebrenici.

– Sjećanje i nezaborav je naša obaveza i projektom Memorijalne Šume 8372, Goražde, Bosansko-podrinjski kanton i naše muftijstvo šalju poruku da nećemo zaboraviti ono što se desilo u Srebrenici. Istovremeno ćemo realizovati i jedan plemenit projekat, a to je sadnja drveća – poručio je muftija Remizija ef. Pitić

1

Sam projekat sastavni je dio ovogodišnjeg Programa obilježavanja 21. marta – Međunarodnog dana šuma na području BPK-a Goražde koji priprema JP „Bosansko-podrinjske šume.“ Kao simbolični početak realizacije ovog projekta, u četvrtak 19. marta 2015. godine izvršit će se sadnja nekoliko stabala na planiranom mjestu izgradnje memorijalnog kompleksa u rejonu Posestra, na području općine Goražde.

– Mislimo da će kroz ovaj projekat JP „Bosansko-podrinjske šume“ dati svoj doprinos obilježavanju 20. godišnjice genocida, a i samom sjećanju na žrtve u Srebrenici. Projekat se sastoji iz dva dijela – prvi dio uključuje izgradnju kapije sa stazama koje će biti u obliku broja 8372, u čijem centru će se nalaziti cvijet sa jedanaest latica koji podsjeća na 11. juli, a drugi dio podrazumijeva sadnju tri kulture – smrče, jasena i kestena – kazao je direktor ovoj javnog preduzeća.

IMG_5393

Podršku projektu dala je i predsjedavajuća kantonalne Skupštine Aida Obuća.

– Drago mi  je da će se ovaj projekat realizovati na prostoru BPK-a. Zamišljeno je da se on realizuje po modelu jedna sadnica – jedan čovjek, tako da se očekuje da će u ovom projektu učestvovati 8372 osobe. Takođe, zamisao je i da ovaj projekat živi, kako bismo se svakodnevno sjećali na ono što se dogodilo u Srebenici – kazala je ona.

Intenzivnije aktivnosti na realizaciji projekta planirane su na jesen zbog odgovarajućih vremenskih uslova za sadnju drveća. Sama realizacija trajat će duži vremenski period, s obzirom na to da ovakvi projekti zahtijevaju stalni nadzor i brigu, a to je i osnovna ideja cijelog poduhvata – trajno sjećanje na 11. juli 1995. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.