• OBJAVLJENO: 17.03.2015.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Započeta 8.redovna sjednica

IMG_5441

Pred sutrašnje skupštinsko zasjedanje Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je započela svoju 8.redovnu sjednicu. Razmatrana je samo jedna tačka dnevnog reda koju je predložilo Ministarstvo privrede, dok će se ostale tačke dnevnog reda razmatrati na sjednici u četvrtak.

Na sjednici je usvojen prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne nagodbe za privrednim društvom „Emka Bosnia“, koji je upućen Skupštini na usvajanje.

U članu 8 ove Odluke dodan je stav koji glasi:

„U slučaju da korisnik nekretnina ispuni uslove u pogledu investicionog ulaganja i stavljanja u funkciju privrednih objekata-pogona, a da nije u potpunosti izvršio obavezu upošljavanja ukupnog broja novih radnika ili je uposlio najmanje 70% radnika od ukupnog broja novih radnika, Vlada BPK može dati saglasnost za upis prava vlasništva nad nekretninama i to samo uz saglasnost Skupštine BPK, s tim da i dalje ostaje obaveza korisnika da zaposli preostali broj radnika.“

Naime, Privredno društvo „Emka Bosnia“ d.o.o. Goražde obratilo se Ministarstvu za privredu sa zahtjevom za davanje saglasnosti za upis prava vlasništva na nekretninama koje su bile predmet specijalne pogodbe navodeći da im je to potrebno radi daljih investicija, proširenja proizvodnje i ulaganja.

Cijeneći  navedene razloge za uknjižbu, pokrenuta je procedura davanja saglasnosti za upis prava vlasništva nad nekretninama koje su bile predmet raspolaganja po odlukama Skupštine. Kako se navodi u obrazloženju resornog ministarstva, privredno društvo „Emka Bosnia“ je  u predviđenoj dinamici izvršilo ulaganja koja znatno prevazilaze planirana ulaganja, izradilo proizvodne hale i uposlilo 70, od ukupno 100 novih radnika.

S ciljem stvaranja uslova za nove investicije, Vlada je Skupštini BPK uputila prijedlog izmjena i dopuna pomenute odluke kako bi se korisnik nekretnina mogao uknjižio kao njihov vlasnik. Korisnik se ne oslobađa obaveze upošljavanja preostalog dijela radnika i ta obaveza ostaje i dalje, istaknuto je danas.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.