• OBJAVLJENO: 19.03.2015.
Obilježen Dan reintegracije Foča u FBiH
Brojni prijatelji  upotpunili ceremoniju obilježavanja ovog značajnog datuma

IMG_5574

Nizom prigodnih sadržaja danas je obilježena 19.godišnjica reintegracije općine Foča u FBiH. Program obilježavanja započeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježje prvim šehidima koji su za odbranu ove teritorije u periodu 1992-1995. godina dali svoje živote te partizanskom spomen obilježju, a nakon toga upriličena je sjednica Općinskog vijeća. Ceremnoniji obilježavanja prisustvovao je veliki broj zvaničnika, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti  BPK Goražde, državnih i federalnih institucija, predstavnika međunarodnih i domaćih organizacija i institucija te veliki broj građana.

IMG_5581

Sjednicu  je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Petar Mihajlović , a nakon toga prisutnim gostima obratio se i načelnik općine Zijad Kunovac .

„ Reintegracijom dijela opštine Foča u FBiH 1996.godine formirana je općina Foča u FBiH. S ponosom i sjetom zasigurno se dobro prisjećaju svi oni koji su tog dana ušli u Ustikolinu i vidjeli ruševine i sigurno se zapitali kako na ovom prostoru započeti novi život, ali su svojom upornošću, voljom i istrajnošću, uz pomoć svih nivoa vlasti, uspjeli sebi da obezbijede život dostojan čovjeka“- kazao je ovom prilikom načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

Čestitke  građanima uputili su i premijer BPK Goražde Emir Oković, načelnici općina Goražde i Pale u FBiH Muhamed Ramović i Asim Zec, te predstavnik Udruženja Bosansko-tursko prijateljstvo „Bosfor“ iz Sarajeva Rizvan Halilović.

IMG_5618

Čestitajući stanovnicima općine Foča u FBiH ovaj značajni datum premijer BPK Emir Oković je između ostalog istaknuo: “Poslije odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Bosansko-podrinjski kanton bio je devastirani prostor u okviru kojeg su po stepenu devastiranosti prednjačili općina Foča-Ustikolina i općina Pale-Prača. To je jedna činjenica koju moramo svi uzeti u obzir, ne samo mi u ovom kantonu, nego i šire. Država i Federacija moraju voditi računa i moraju shvatiti polaznu situaciju sa koje je krenulo ovo područje.

Vezano za ustavnopravni poredak Bosansko-podrinjskog kantona, on sadrži tri općine koje su ravnopravne kako kroz ustavnu, tako i kroz zakonsku materiju. To je nešto čega se svi moramo pridržavati. Mi smo čuli obraćanja načelnika ove dvije naše manje, nerazvijene općine koji su možda imali određene primjedbe spram stava, pozicije, djelovanja kantonalnih organa vlasti i viših nivoa. Ja sa ovog mjesta kao pravnik moram reći da svi tri općine imaju istu ustavnopravnu poziciju i to je nešto čega ćemo se mi držati.

Vlada kantona je u ova dva mjeseca podržavala ove dvije općine, u okvirima koliko je to bilo moguće kroz Odluku o privremenom finansiranju, nastojeći da omogući onaj minimum njihovog djelovanja i rada-  riječi su premijera BPK Goražde Omira Okovića.

IMG_5627

Kao i ranijih godina u povodu Dana reintegracije Foča u FBiH, odlukom Općinskog vijeća načelnik općine dodijelio je javna priznanja za postignute izuzetne rezultate u svim oblastima privrednog razvoja, društvenih djelatnosti i drugim oblastima u vidu Zlatne i Srebrene plakete .  „Zlatna plaketa“ dodijeljena je Muju Durakoviću i Suadu Bašiću-Libetu, dok su priznanje „Srebrena plaketa“ dobili Adil Osmanović i Kemal Šahović. Zahvalnice za uspješnju saradnju s ovom općinom dodijeljene su Policijskoj stanici Ustikolina, JU „Dom zdravlja“ Ustikolina i Omeru Gradišiću, penzionisanom nastavniku matematike u Ustikolini.

U povodu Dana općine u Osnovnoj školi „Ustikolina“ održano je takmičenje u pisanju literarnih radova o temi „Ustikolina, moj rodni kraj“. Ovom prilikom uručene su prigodne nagrade učenicima koji su pisanjem na ovu temu postigli najbolje rezultate. Za najbolji literarni rad proglašen je rad Lejle Borović, drugo mjesto zauzeo je Tarik Uzunović, a treće Hamza Gluhačević.

Svečanost obilježavanja svojim intepretacijama upotpunili su učenici Osnovne škole „Ustikolina“ .

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.