• OBJAVLJENO: 20.03.2015.
Sarajevo
Održana press konferencija povodom premijere filma „Stupica nevidljivog djeteta“

film 3

U  sali Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta  u Sarajevu,  danas je  održana press konferencija povodom premijere filma Šemsudina Gegića ”Stupica nevidljivog djeteta”, a koja će se desiti početkom naredne sedmice u Goraždu.

Na press konferenciji prisutnima su se obratili glavni akteri filma i režiser Šemsudin Gegić, a press konferenciji je prisustvovao i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović – obzirom da je Općina Goražde podržala produkciju pomenutog filma, te premijer BPK-a Goražde Emir Oković i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK-a Damir Žuga.

Filmski i audio-video centar Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunardonog prava Univerziteta u Sarajevu je u Programu projekta ORAL BiHstory producirao je dugometražni dokumentarno-igrani film ”Stupica nevidljivog djeteta”, po scenariju i režiji istaknutog bh reditelja, univerzitetskog profesora Šemsudina Gegića, koji na dokumentarno-umjetnički način istražuje i svjedoči o ratnim zločinima počinjenima nad civilnim stanovništvom (posebno ženama i djeci)  u Foči tokom rata 1992.-1995. godine.

film4

Riječ je o filmu o Goraždaninu Alenu Muhiću kojeg je u goraždanskoj Ratnoj bolnici 1993. godine rodila majka, silovana u Foči, i prognana u Goražde, gdje ga je nakon poroda i ostavila.

O Alenu je isti reditelj 2004. godine snimio planetarno poznat, prikazan i svjetski nagrađivan kratki dokumentarni film ”Dječak iz ratnog filma”. Deset godina nakon prvog filma Alen sada već mladić, odlučuje da potraži svoje biološke roditelje, te dozna odgovore na neka pitanja koja ga muče.

Obraćajući se prisutnima na press konferenciji režiser pomentog filma Šemsudin Gegić, zahvalio se načelniku Općine Goražde dr.sci. Muhamedu  Ramoviću i Općini Goražde koja je podržala snimanje ovog filma. On je naglasio da glavni junak filma Alen Muhić tragajući za svojim identitetom ustvari otkrio BiH, postavljajući stupicu svojim roditeljima. Gegić naglašava da Alen u filmu otkriva još nezarasle rane bosansko-hercegovačkog društva, a on je prvi u nizu hiljada nevidljive djece koja kad bi postala vidljiva bila bi duža od Kineskog zida.

Potom se prisutnim novinarima obratio sam Alen Muhić. On je kazao da je tokom snimanja prvog filma ”Dječak iz ratnog filma” bio oslobođen njegov identitet, a sa drugim filmom želio je da sazna ko su njegovi  biološki roditelji i ovim filmom oslobodio je svoj identitet.

Glavni bh glumac u filmu Armin Omerović, kazao je kako se za ovu ulogu najviše pripremao i da je ovo za njega veoma potresna priča. On je između ostalog kazao kako su on i Alen u godinama kada treba najviše da putuju i tragaju za djevojkama, a oni su tragali za njegovim identitetom.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je kazao da kada je ekipa odlučila da snima ovaj film u Goraždu, na samom početku ih je pitao šta očekuju kada dođu u Foču, kako će ih dočekati. Oni su kazali kako će bez obzira na sve ići, i otišli su i snimili film.  On je također ovom prilikom izrazio želju i poslao poruku da više  rata ne bude, a samim tim i silovanja i svih negativnih posljedica koje rat za sobom nosi.

film

Prisutnima su se obratili i premijer u Vladi BPK-a Goražde Emir Oković, koji je kazao je Vlada BPK-a također podržala ovaj film, te da je riječ o univerzalnoj priči, a potom se obratio i ministar Damir Žuga koj je naglasio da je ovo za njega posebna priča jer je bio Alenov nastavnik u školi, a ovom prilikom uputio je posebne riječi zahvalnosti njegovim roditeljima Muharemu i Adviji, Alenovim sestrama i porodici.

Najveći broj scena snimljen je u Goraždu, odakle je najveći broj učesnika u filmu, zbog čega je i donijeta odluka da se premijera pomenutog filma upravo održi u Goraždu.

Premijera filma ”Stupica nevidljivog djeteta” održat će se u ponedjeljak 23.03.2015. u Velikoj sali Centra za kulturu s početkom u 19:30 h. Cijena ulaznica je 2 KM.

gorazde.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.