• OBJAVLJENO: 06.04.2015.
Obilježen 6.april, Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a  Republike BiH
Herojsko učešće pripadnika policije u odbrani naših prostora

IMG_5966

U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  Udruženja veterana policije regije Goražde 1991-1995.godina te Sindikata policije, u Goraždu je danas obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja započeo je jutros prijemom za porodice poginulih pripadnika, a nakon toga  delegacije Udruženja veterana policije regije Goražde 1991 – 1995., Sindikata, Vlade i MUP-a BPK položile su cvijeće na spomen obilježje „Goražde – grad heroj svojim braniocima”.

U povodu obilježavanja ovog značajnog datuma, u Velikoj sali Centra za kulturu održana je sjednica na kojoj su o doprinosu poginulih pripadnika policije, pored predsjedavajuće Skupštine BPK Aide Obuće i ministra unutrašnjih poslova Nijaza Musića , govorili ministar za boračka pitanja Zijad Briga i predstavnik Udruženja veterana policije regija Goražde 1991-1995.godina Mesud Kumro.

U svom obraćanju predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća, prisjećajući se  historijske uloge pripadnika policije u odbrani ovih prostora u toku agresije na BiH, podsjetila je na obavezu nastavka puta kojem su hodili najhrabriji sinovi i kćeri BiH, a to je put izgradnje slobodnog, demokratskog društva.

IMG_5976

„ Svi moramo preuzeti obavezu na sebe da se brinemo kako o njihovim porodicama, tako i o svima koji danas stoje u odbrani osiguranja sigurnosti ovih prostora. Njihova hrabrost bila je prisutna svakoga dana prilikom izvršavanja njihovih redovnih zadataka, gdje je iskazana velika hrabrost i ljubav prema jedinoj domovini BiH. Obezbijedili su pravo na život i imovinu, spriječili etničko čišćenje, privatno samoorganizovanje na nacionalnoj osnovi bilo kakvih privatnih grupa i formacija, odnosno paravojnih formacija, silovanja pljački  i ubistva te druge oblike kriminaliteta, koji prate neposrednu ratnu situaciju i rat kao najgore društveno stanje. Takođe, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obezbjeđivali su i održavali referendum za cjelovitu, suverenu, nezavisnu, demokratsku BiH te prvi prihvatili odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH od nastupajuće agresije i obezbijedili značajne materijalne i ljudske resurse u formiranju Teritorijalne odbrane, odnosno Armije RBiH. Danas moramo biti ponosni što smo imali takve hrabre, odvažne i čestite ljude. Herojstva pripadnike Armije BiH Okruga Goražde nadaleko su poznata. Pored izvršavanja redovnih poslova i zadataka, uvijek i u svakom trenutku, vrlo su odgovorno u sadjejstvu sa pripadnicima Armije RBiH u onim teškim trenucima branili slobodnu teritoriju našeg Kantona i općine. Iskazali smo jedinstvo tada, a ono nam je potrebno i danas“- kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

IMG_6003

Za odbranu ovih prostora svoje  živote dalo je  59 pripadnika policije, dok je veći broj pripadnika lakše i teže ranjen. Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde nastoji da pomaže porodicama u rješavanju njihovih egzistencijalnih potreba, a u narednom periodu u planu je  izgradnja jednog spomen obilježja.

„Zbog doprinosa koji su dali žrtvujući sebe, naša stalna obaveza mora biti da ove ljude i njihove porodice nikada ne zaboravimo. Moram da kažem da su puno toga učinili i moji prethodnici , pogotovo kada je u pitanju upošljavanje porodica poginulih pripadnika MUP-a BPK Goražde i podizanje nadgrobnih spomenika. Naš zadatak u narednom periodu je da u saradnji sa izvršnom i zakonodavnom vlasti i uz podršku Udruženja veterana policije regije Goražde 1991-1995.godina, obezbijedimo finansijska sredstva i adekvatno mjesto za podizanje jednog spomen obilježja za naše heroje“-istaknuo je ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Nijaz Musić.

IMG_5991

Nakon sjednice, upriličeno je polaganje cvijeća na spomen obilježje poginuloj djeci te obilazak mezarja poginulih pripadnika policije: Omeđak, Hubjeri, Kolijevke, Berič, Glamoč, Baćci i kod Sinanbegove džamije u Goraždu, Perjani i Mrđelići kod Ustikoline, mezarje u Foči i u Kovanju kod Rogatice.

6.april je dan kada je poginuo Abid Ramović, komandir ratne stanice policije Foča i prva žrtva agresije u redovima policije MUP-a R BiH. Odlukom Skupštine BPK Goražde, ovaj datum uvršten je u Kalendar obilježavanja značajnih događaja i datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.