• OBJAVLJENO: 07.04.2015.
Press konferencija ministra za boračka pitanja
Javnosti predstavljeni programi utroška sredstava u budžetu Ministarstva za boračka pitanja

IMG_6033

Na svojoj posljednjoj sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde odobrila je programe utroške sredstava u budžetu  Ministarstva za boračka pitanja za 2015. godinu.

Riječ je o četiri programa u kojima se utvrđuje način utroška sredstava za finansiranje potreba pripadnika boračkih populacija na ekonomskim kodovima: Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu od 94.000 KM, Kapitalni transferi pojedincima u iznosu od 310.000 KM, Tekući transferi pojedincima u iznosu od 720.000 KM, te Tekući transferi neprofitnim organizacijama u iznosu od 304.300 KM.

O tome je na današnjoj press konferenciji govorio ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

Prema njegovim riječima, od posebnog je značaja program Kapitalni transferi pojedincima koji se odnosi na program zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračkih populacija u ukupnom iznosu od 310.000 KM, što će za rezultat imati vrlo brzu realizaciju projekta koji je započet u prošloj godini, a koji se odnosi na sufinansiranje projekata samozapošljavanja za 49 pripadnika boračke populacije.

IMG_6036

„Na istoj sjednici Vlada je dala saglasnost i na program podrške projektima zapošljavanja pripadnika boračke populacije u iznosu od 94.600 KM koji se odnosi na podršku zapošljavanja pripadnika boračkih populacija u privrednim subjektima sa prostora BPK Goražde. Takođe, data je saglasnost na ostala dva programa, a to su Tekući transferi neprofitnim organizacijama koji se odnosi na podršku sufinansiranja rada boračkih udruženja, projekata obilježavanja značajnih događaja i datuma i sufinansiranja organizacije takmičenja sportista ratnih, vojnih invalida, kao  i na program Tekući transferi pojedincima, koji se odnosi na realizaciju svih prava utvrđenih zakonom. Prvenstveno, mislim na pravo na različite oblike jednokratne pomoći,  stambeno zbrinjavanje, liječenje, prijevoz, nabavku udžbenika i svim ostalim pravima koja su definisana Zakonom o dopunskim pravima branitelja“ – kazao je ministar Briga.

Prema njegovim riječima, strateško opredjeljenje Ministarstva u narednom periodu biće podrška projektima zapošljavanja i samozapošljavanja, budući da se na taj način trajno rješava status pripadnika boračkih populacija.

„U tom smislu, Ministarstvo za boračka pitanja priprema plan ušteda  i na svim stavkama u budžetu ministarstva kako bi se više sredstava oslobodilo za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja. U  narednih nekoliko godina očekujemo i vjerujemo da ćemo uspjeti da sve one koji žele svojim radom da obezbjeđuju egzistenciju podržimo na tom putu“- istaknuo je ministra za boračka pitanja.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje u BPK-a i u okolnim općinama u Republici Srpskoj je oko 600 nezaposlenih pripadnika boračke populacije, od kojih 400 njih aktivno traži posao.

Ministarstvo za boračka pitanja,  zadovoljno je odlukom Vlade BPK-a koja je usvojila programe i pokazala da vodi brigu o ovoj jako osjetljivoj boračkoj  populaciji, istaknuto je na današnjoj press konferenciji.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.