• OBJAVLJENO: 08.04.2015.
Sa godišnje sjednice Skupštine BPK-a Goražde
Usvojeni programi rada Skupštine i Vlade BPK-a Goražde za 2015. godinu

IMG_6069

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala svoju godišnju sjednicu.

Poslanici u Skupštini upoznati su sa implementacijom ciljeva i politike Skupštine BPK-a Goražde kroz realizaciju Programa rada Skupštine za 2014. godinu, o kojoj je na sjednici govorila predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća.

U 2014. godini Skupština je održala sedam redovnih sjednica, po jednu godišnju, tematsku, vanrednu, svečanu i konstituirajuću, te jednu redovnu sjednicu u novom mandatu.

Od ukupnog broja planiranih zakona, Skupština je donijela devet i utvrdila četiri nacrta zakona. Takođe, doneseno je i pet zakona koji nisu bili planirani Programom rada.

IMG_6075

Skupština je donijela i više odluka i izvještaja, među kojima i one koji nisu bili planirani Programom rada. Od predviđene 22, razmatrano je šest informacija, kao i veliki broj poslaničkih pitanja i inicijativa od kojih su neke postale tačke dnevnog reda o kojima je raspravljala Skupština.

S obzirom na to da je poslanik Suad Došlo (SDP) iznio primjedbe u vezi s brojem planiranih i donesenih zakona, kao i još nekoliko primjedbi koji se odnose na realizaciju ciljeva i politike Skupštine u prošloj godini, Skupština je jednoglasno usvojila Zaključak kojim je definisana obaveza da se izvrši korekcija dokumenta „Implementacija ciljeva i politike Skupštine BPK-a Goražde za 2014. godinu“ u skladu sa iznesenim primjedbama i pisanom evidencijom.

Nakon što je informisana o realizaciji ciljeva i politika za prošlu godinu, Skupština je upoznata sa ciljevima i politikama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2015. godinu.

Na ovoj sjednici je usvojen Program rada Vlade BPK-a Goražde za 2015. godinu koji je Skupštini predstavio premijer Emir Oković.

IMG_6083

Usvojen je i Program rada Skupštine za 2015. godinu.

Program je predstavila predsjedavajuća Aida Obuća, koja je kazala da su programi rada Skupštine i Vlade u najvećoj mogućoj mjeri usaglašeni s ciljem da se postigne što efikasnija realizacija planiranog. Ona je takođe istakla da će Skupština izvršiti i sve druge obaveze iz svoje nadležnosti koje se odnose na ispunjavanje zahtjeva naše zemlje na putu euroatlanskih integracija.

U skladu sa prijedlozima Udruženja oboljelih od cerebralne dječije paralize i distrofije BPK-a i poslanice Alme Delizaimović (SDA), u programe rada Vlade i Skupštine za ovu godinu uvršteno je donošenje Akcionog plana u oblasti invalidnosti za period 2013. – 2016. godina, kao i Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju BPK-a.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.