• OBJAVLJENO: 09.04.2015.
11.redovna sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Usvojeni prijedlozi Zakona o obrazovanju odraslih i Strategije razvoja sporta

IMG_6110

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 11.redovnoj sjednici usvojila je prijedloge Zakona o industrijskim zonama i Zakona o obrazovanju odraslih na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji su upućeni u dalju skupštinsku proceduru.

Prema obrazloženjima resornih ministara, riječ je o kvalitetnim zakonima koji su prošli proceduru javnih rasprava i kojima se po prvi put na prostoru našeg kantona uređuju navedene oblasti.

Usvajanje Zakona o obrazovanju odraslih jedan je od prioritetnih ciljeva ne samo kantonalnog, već i federalnog Ministarstva obrazovanja i dio je opsežnih aktivnosti na teritoriji cijele BiH s ciljem osiguranja visokokvalitetne stručne obuke i obrazovanja odraslih, koja doprinosi smanjenju nezaposlenosti, razvoju društva zasnovanog  na znanju, održivom razvoju, evropskim vrijednostima o socijalnoj koheziji, istaknuto je u obrazloženju.

IMG_6113

Vlada je usvojila i u skupštinsku proceduru uputila i prijedlog Strategije razvoja sporta u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Ova strategija, koja je takođe prošla javne rasprave, trebala bi služiti svim nivoima administrativnog organiziranja u Kantonu u donošenju godišnjih programa razvoja sporta, a djeca i mladi u sportu su njen najvažniji prioritet.

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport dobilo je od Vlade saglasnost i na Kriterije za izbor direktora osnovnih škola s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Nakon što je primila k znanju informaciju Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice o provednom postupku i utvrđivanju spiska neosiguranih lica, Vlada je dala saglasnost premijeru za potpisivanje Sporazuma sa Zavodom zdravstvenog osiguranja BPK Goražde o utvrđivanju naknade za obavezno zdravstveno osiguranje lica, koji to pravo ne ostvaruju po drugom osnovu, za 2015.godinu. Ovo pravo u tekućoj godini ostvarivaće približno 170 lica čime će se obezbijediti zdravstvena zaštita cjelokupnog stanovništva na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

IMG_6111

Vlada je dala saglasnost za plaćanje druge privremene situacije po Programu za subvencioniranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije postrojenja za obradu tehnoloških otpadnih voda u Industrijskoj zoni „Pobjeda“ Goražde za 2015.godinu u iznosu od 168.804 KM.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline dobilo je saglasnost za plaćanje sedme i okončane situacije za izvedene grube građevinske radove na izgradnji stambeno-poslovnog objekta „Lamela-H2“-Zgrada za mlade u Goraždu u iznosima od 57.070 i 23.923 KM, kao i za plaćanje računa za provođenje stručnog nadzora, čime je ozvaničen završetak prve faze radova na ovom objektu.

Vlada je odobrila i jednokratne novčane pomoći za 18 pojedinaca, te donijela rješenja o razrješenju i imenovanju privremenog Upravnog odbora Agencije za privatizaciju.

Na ovoj sjednici razmatran je i nacrt Zakona o Vladi BPK, čije usvajanje je zbog dodatnog usaglašavanja odgođeno za nastavak sjednice koja je zakazana za sutra.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.