• OBJAVLJENO: 09.04.2015.
U povodu obilježavanja 23.godišnjice Armije R BiH i 10.godišnjice 2.pješadijskog puka OS BiH
U kasarni Kosova upriličen „Dan otvorenih vrata“

IMG_6128

Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova kod Ustikoline danas je započeo program obilježavanja 23.godišnjice Armije R BiH i 10.godišnjice 2.pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga na prostoru BPK Goražde. Ceremoniji obilježavanja prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnici boračkih udruženja s prostora našeg kantona.

Čestitke svim pripadnicima Armije RBiH, odnosno Oružanih snaga BiH povodom 15. aprila, Dana armije uputili su predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća i komandant 3. Pješadijskog bataljona 4. Pješadijske brigade OS BiH pukovnik Fikret Bandić.

Pukovnik Bandić je naglasio da možemo biti ponosni na spremnost, obučenost i opremljenost Oružanih snaga BiH da reaguju u svim situacijama kada je to potrebno, uključujući i pomoć civilnim strukturama i stanovništvu.

U svom obraćanju predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća govorila je o značaju Armije u vremenu najtežih historijskih iskušenja s kojima se naša domovina suočila u vremenu kad su je brutalno napale agresorske snage sa Istoka a zatim i sa Zapada, s namjerom da na njenoj teritoriji ostvare hegemonističke, velikodržavne ciljeve.

IMG_6152

„Armija RBiH je odbranila zemlju, slobodu, čast i obraz Bosanaca i Hercegovaca. Odbranila je ono što mnogi nazivaju idejom Bosne, vjeru da ljudi različitih religija, kultura i identiteta mogu živjeti zajedno. U nevjerovatno složenim uslovima skoro potpune logističke blokade i zaustavljene privrede, stvorena je respektabilna vojna sila. Zato pamtimo naše heroje i to teško, ali slavno vrijeme. Ne dozvolimo da se zaboravi njihova uloga i značaj u historiji naše zemlje i našeg naroda“-kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

U okviru Dana otvorenih vrata u kasarni Kosova za učenike osnovnih škola priređena su sportska takmičenja u odbojci i malom nogometu, a od strane brojnih zvanica i gostiju s pažnjom je propraćena i aktivnost o materijalno- tehničkoj opremljenosti i taktičkoj spremnosti jedinica kao i pokazna vježba minobacačkog voda. Upriličeno je takođe i postrojavanje pripadnika 3. pješadijskog bataljona, učesnika turnira uz dodjelu diploma.

IMG_6171

U povodu obilježavanja ovog značajnog datuma 2. pješadijski puk OS BiH obezbijedio je danas jedan  obrok za štićenike Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu.

Centralna svečanost obilježavanja Dana Armije RBiH na području BPK Goražde biće upriličena u srijedu 15.aprila na spomen obilježju „Goražde-grad heroj svojim braniocima“ gdje je uz polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim herojima naše zemlje planirano obraćanje ratnih komandanata i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te kulturno-zabavni program. Nakon toga će biti položeno cvijeće na spomen obilježje poginuloj djeci Goražda, žrtvama agresije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.