• OBJAVLJENO: 23.04.2015.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Održan Okrugli sto o uspostavi saradnje i institucionalne mreže za podršku preživjelim/ svjedocima ratnih zločina i nasilja

IMG_6418

U Goraždu je danas održan Okrugli sto o temi uspostave saradnje i institucionalne mreže za podršku preživjelim/svjedocima u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Okrugli sto je održan u organizaciji Udruženja „Medica“ Zenica, koji ovaj projekt realizuje u saradnji sa udruženjima Vive žene, Udružene žene i ACED.

Prva mreža podrške žrtvama/ svjedocima ratnih zločina i nasilja uspostavljena je prije pet godina u Zeničko-dobojskom kantonu.

„Cilj nam je da dobra iskustva prenesemo u druge dijelove BiH tako da bi svaka žrtva ili svjedok, bez obzira gdje živjeli u BiH i bez obzira na ime i prezime, imali adekvatnu podršku prije i tokom svjedočenja i, ono, što je iz naše perspektive najbitnije,  poslije svjedočenja kada se pravosudni organi povlače zbog svoje nadležnosti, a podršku i pomoć treba da pružaju druge institucije i nevladine organizacije – kazala je direktorica Udruženja „Medica“ Sabiha Husić.

Učesnike okruglog stola pozdravio je premijer BPK-a Goražde Emir Oković koji je dao punu podršku ovom projektu čiji je cilj unaprjeđenje pristupa pravdi i rehabilitaciji za preživjele, odnosno svjedoke konflikta kroz sistemsku i multidisciplinarnu podršku.

Na području BiH dosad je uspostavljeno pet mreža za podršku preživjelim, odnosno svjedocima ratnih zločina – Zeničko-dobojski, Unsko-sanski, Srednjobosanski i Tuzlanski kanton, te Grad Banjaluka, a plan je da se takve mreže, u narednom periodu,  uspostave i  u drugim dijelovima BiH.

Projekt se finansira iz sredstava Evropske unije i njegova implementacija će trajati naredne tri godine.

– Nadamo se da ćemo u tom periodu pokriti cijelu BiH i da će ovo postati jedan održiv mehanizam. Mi smo tu da pokažemo da se to može, da uvežemo aktere i pokažemo primjere dobre prakse – istakla je Husić.

U kategoriju ostalih krivičnih djela, čijim žrtvama je namijenjena institucionalna podrška, spadaju  nasilje u porodici, nasilje nad djecom, nasilje u zajednici, trgovina ljudima i sl.

Osim uspostavljanja novih i osnaživanja postojećih mreža podrške, cilj projekta je i da se ojačaju kapaciteti lokalnih nevladinih organizacija za vođenje mreža podrške te podizanje svijesti u lokalnim zajednicama o potrebama i pravima ove populacije.

IMG_6422

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.