• OBJAVLJENO: 24.04.2015.
Predstavnici Ekološkog pokreta gorana FBiH posjetili Bosansko-podrinjski kanton

 

IMG_6427

Aktivisti Ekološkog pokreta gorana Federacije BiH danas su posjetili Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Na sastanku sa ministrom za privredu Esedom Radeljašem i ministrom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damirom Žugom, predstavnici pokreta, predvođeni direktorom Mesudom Brigom i projekt menadžerom Željkom Majstorovićem, razgovarali su o projektu „Dani pošumljavanja u FBiH.“

Ovaj projekt, koji se realizuje pod sloganom 100.000 sadnica – 100.000 novih života, u ovoj godini bit će proširen i na  Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

– Naš cilj je da putem ministarstava za privredu i obrazovanje BPK-a uspostavimo saradnju i institucionalno ojačamo našu organizaciju kroz osnivanje i pokretanje sekcija gorana u osnovnim i srednjim školama na području BPK-a. Cilj nam je, takođe, da u ovoj godini posadimo 10.000 sadnica na lokalitetu za koji se opredijeli Vlada kantona u dogovoru sa resornim ministarstvom i nadležnim šumsko-privrednim društvom – kazao je direktor Ekološkog pokreta gorana Federacije.

Podizanjem svijesti o važnosti zdrave životne sredine, ovaj pokret želi da potakne i ohrabri učešće mladih s područja cijele Federacije u akcijama zaštite okoliša.

– Na području BPK-a Goražde u toku 2015. godine planiramo zasaditi najmanje 10.000 sadnica na površini od 4-5 hektara šumskog zemljišta, uz učešće oko 200 učenika iz nekoliko škola sa područja Kantona Sarajevo. Takođe, zainteresovani smo da na području općine Foča (FBiH) organizujemo eko-školu za koju postoje kapaciteti u područnoj školi u Fočanskoj Jabuci – kazao je Mesud Briga.

Za vrijeme četverogodišnjeg postojanja, Ekološki pokret gorana FBiH uspio je okupiti više od 2500 članova u 50 osnovnih i srednjih škola na području pet kantona Federacije. U ovom periodu, organizovane su akcije u kojima je zasađeno više od 100.000 sadnica četinara, lisičara i autohtonih sorti voćaka. Samo u prošloj godini, na lokalitetima uništenim požarom na području Hercegovine, zasađeno je 35.000 sadnica bora na površini većoj od 20 hektara.

Ministri privrede i obrazovanja dali su punu podršku ovom projektu i u narednom periodu trebale bi uslijediti aktivnosti na konkretizaciji saradnje o kojoj je danas razgovarano.

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.