• OBJAVLJENO: 29.04.2015.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, u saradnji sa KK "Goražde" i "Radnički"
10.maja organizuje 1.memorijalni turnir “Zijad Zijo Ušanović”

293900_161131087297315_1637321_n

Na incijativu veterana Košarkaškog kluba „Goražde“, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, u saradnji sa košarkaškim klubovima „Goražde i „Radnički“, u nedjelju 10.maja organizuje 1.memorijalni košarkaški turnir „Zijad Zijo Ušanović“.

Na jednodnevnom turniru koji počinje u 13,00 sati u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ Goražde, pored veterana, nastupiće aktuelne selekcije KK „Goražde“ i „Radnički“.

Turnir se organizuje u okviru obilježavanja 09.maja-Dana borbe protiv fašizma i Dana Zlatnih ljiljana.

Brojni su sportisti Goražda koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji našeg grada i trajaće zauvijek kao ljudi koje smo voljeli i volimo.

Među njima, posebno mjesto zauzima sportista koji se isticao sportskim i ljudskim šarmom- ZIJO UŠANOVIĆ. Ako u najpozitivnijem smislu te riječi postoji sportski šmeker onda je to bio rahmetli Zijo. Onako kako je igrao košarku, a igrao je sa posebnim pristupom u kome je bilo i talenta i puno rada, ali najviše nečega što je bilo samo njemu svojstveno, tako je i živio.

Zijo Ušanović rođen je 22.aprila 1953.godine u Goraždu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U najranijem djetinjstvu zavolio je košarku, pokazujući istinski talenat za ovaj sport. U srednjoj školi bio je lider-košarkaš, vodeći strijelac ekipe. Tada počinje igrati za ekipu „Radničkog“, jer je trener ekipe Rašo Kovačević imao povjerenje u Zija i davao mu mnogo prostora sa sportsko napredovanje.

Zijo potom postaje jedan od najuspješnijih sportista Goražda, plejmejker „Radničkog“. Učestvuje na Sandžačkim i Međurepubličkim omladinskim sportskim igrama, gdje oduševljava publiku atraktivnom igrom. Brojne prvenstvene i druge utakmice „Radnički“ je pobjeđivao zahvaljujući Zijovim poenima.

Košarka je, ako se može tako reći, bila njegova velika ljubav.

A druga, možda isto toliko važna za njega, bila je muzika.

Volio je narodnu muziku i bio izvanredan interpretator, uživajući da svojom pjesmom donosi radost prijateljima. A prijatelja je imao mnogo, jer svi koji su ga poznavali, voljeli su ga. Onako kako se vole dobri ljudi.

Tokom agresije na Goražde i Bosnu i Hercegovinu, Zijo je bio borac, pripadnik 31.drinske udarne brigade. I ostao sportista. Bio je u ratu i poslije rata trener mladih košarkaša kojima je bio veliki uzor i idol.

Bio je aktivni učesnik pokretanja i održavanja prvih ratnih sportskih igara u Bosni i Hercegovini, Sportskih igara Goraždanskog okruga- čuvenih SIGO, organizator košarkaških turnira tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata. Zijo je bio prvi poslijeratni trener Košarkaškog kluba „Goražde-Kemax“ i član Uprave ovog kluba, te jedan od osnivača Sportskog saveza u Goraždu.

Zijo Ušanović je umro 29.aprila 2012.godine. Iza njega su ostali supruga Nusreta i sinovi Adnan i Admir.

Goraždanin srcem i dušom-porodici, Goraždu i košarci posvetio je svoj život.

Ovim turnirom odajemo mu počast i na ovaj način uzvraćamo tu bezgraničnu ljubav koju nam je darovao!

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.