• OBJAVLJENO: 30.04.2015.
Vlada BPK Goražde održala 14.redovnu sjednicu
U skupštinsku proceduru upućen Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima

IMG_6491

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 14.redovnoj sjednici usvojila je i u skupštinsku proceduru uputila Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima.

Razmatrana je i usvojena Analiza stanja uprave Bosansko-podrinjskog kantona Goražde s prijedlogom mjera koju je uradilo Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose. Ova analiza je, istaknuto je danas, dobra polazna osnova za poduzimanje mjera kojim Kanton može doprinjeti realizaciji strateških ciljeva iz oblasti uprave, odnosno osnova za poduzimanje mjera kojima se može povećati djelotvornost, organizovanost, odgovornost, efikasnost i ekonomičnost rada organa uprave i Vlade.

Uz pohvale na njegovom dosadašnjem angažovanju, Vlada je imenovala državnog službenika Emira Hodovića, koji će u ime Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sudjelovati u radu javno-privatnog partnerstva za osnivanje Centra za pružanje usluga biznisima, poboljšanja Programa podrške biznisima i osnivanju Kuće zanata u okviru projekta koji se realizuje sa međunarodnom organizacijom OXFAM iz Italije.

IMG_6487

Ministarstvu za privredu odobreni su slijedeći programi: Program novčanih podsticaja u poljoprivredi u iznosu od 450.000 KM, Program podrške razvoju privatnog sektora kroz unaprjeđenje proizvodnje u iznosu od 150.000 KM, Program unaprjeđenja usluga javnih komunalnih preduzeća u iznosu od 50.000 KM i Program podrške razvoju neprofitnim organizacijama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2015.godinu u iznosu od 15.000 KM.

Takođe, odobren je Plan i Program utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za ovu godinu u iznosu od 180.000 KM, kao i Program ruralnog razvoja u iznosu od 80.000 KM.

Ministarstvo za privredu dostavilo je Vladi i svoje mišljenje vezano za „Mesopromet“ d.d. Goražde. Stav ministarstva je da se u konkretnom slučaju pokrene postupak likvidacije ovog privrednog društva. U skladu sa ovom odlukom, Vlada je danas razrješila i imenovala privremeni Nadzorni odbor privrednog društva „Mesopromet“, a donesena je i Odluka o utvrđivanju standarda i kriterija za imenovanje na poziciju predsjednika i članova Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Vlada je usvojila i u skupštinsku proceduru uputila izvještaje o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova Centar za socijalni rad i Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde za 2014.godinu. U prošloj godini, po osnovu beneficija za socijalnu i dječiju zaštitu i zaštitu civilnih žrtava rata korisnicima s područja BPK Goražde isplaćeno je 5.270.610 KM, istaknuto je ovom prilikom.

Usvojen je i Izvještaj o radu Ministarstva za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za mart 2015.godine.

IMG_6498

Vlada je utvrdila konačan Plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta iz javnih sredstava kojima se podstiče obavljanje sportskih djelatnosti na nivou Bosansko-podrinjskog kantona Goražde REDOVNI PROGRAMI – kvalitetni sport (priprema i takmičenje), kantonalni savezi, školski sport, sport lica sa invaliditetom, za koje će u ovoj godini iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport biti izdvojeno 429.701 KM.

Na prijedlog Ministarstva finansija, s ciljem racionalizacije i efikasnije raspodjele troškova, Vlada je naložila Uredu interne revizije da kod budžetskih korisnika provede posebnu reviziju naknada i drugih materijalnih prava koje nemaju karakter plaće, s posebnim osvrtom na prijevoz na posao i s posla, naknade za slučaj smrti i naknade za slučaj teške bolesti, naknada za rad u komisijama, kao i drugih naknada koje se isplaćuju u mjesečnom iznosu.

Usvojen je Izvještaj o utrošku tekuće budžetske rezerve BPK za 2014.godinu, te utvrđena osnovica za plaću i naknade za topli obrok budžetskih korisnika za april.

Premijer je od Vlade dobio saglasnost da potpiše memorandum o zajedničkoj implementaciji projekta „Pomoć za samopomoć“ u 2015.godini sa Fondacijom WINGS OF HOPE-DEUTSCHLAND i Udruženjem za psihosocijalnu podršku „Progres“,kao            i memoranduma o saradnji na izgradnji i jačanju programa loklanog partnerstva u BPK-a Goražde.

Stručna služba Skupštine Kantona dobila je saglasnost za popunu upražnjenog radnog mjesta- stručni saradnik.

Na današnjoj sjednici usvojen je program i finansijski plan obilježavanja manifestacije „Dani otpora“ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2015.godinu, koja počinje u ponedjeljak 04.maja.

IMG_6501

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.