• OBJAVLJENO: 05.05.2015.
Goražde
Nizom svečanosti obilježen i drugi dan manifestacije „Dani otpora“ 2015.

 

IMG_6626

I u okviru drugog dana manifestacije „Dani otpora“ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde upriličeni su raznovrsni kulturni i historijski sadržaji.

U holu Centra za kulturu, u jutarnjim satima, upriličena je Izložba ratne fotografije, nakon čega su delegacije Bosansko-podrinjskog kantona, Općine Goražde, Muftijstva goraždanskog, boračkih udruženja i političkih partija položile cvijeće na Spomen obilježje poginuloj djeci Goražda.

„Cilj obilježavanja svih ovih datuma jeste da se prisjetimo onih koji su dali najviše za odbranu države Bosne i Hercegovine te da ne dozvolimo da veo zaborava pokrije ovaj dio naše historije. Današnji dan se obilježava kao Dan brigada, s ciljem da se podsjetimo na vrijeme formiranja ratnih jedinica koje su odbranile ovaj prostor.

Danas stojimo ispred spomen obilježja poginuloj djeci  koji je podsjetnik sramotne agresije na BiH. Jedina moguća satisfakcija za ove žrtve je da oni koji su počinili zločin nad civilima Goražda odgovaraju pred pravosudnim institucijama, kako BiH, tako i međunarodne zajednice. Pravda jeste spora, ali je sigurno dostižna i svi oni koji su počinili zločine u proteklom periodu treba za to da odgovaraju“ – kazao je ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

U Velikoj sali Centra za kulturu održan je i historijski čas o temi „Formiranje ratnih brigada i njihova uloga u odbrani“ o kojoj je govorio bivši ratni komandant Derviš Hadžić Dedo, kao i predavanje Murisa Džananovića o temi „Zločini nad civilima u Goraždu za vrijeme opsade ‘92-‘95. sa posebnim osvrtom na zločine nad djecom.“

Cijeli program obilježavanja upotpunjen je nastupima učenika goraždanskih škola.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.