• OBJAVLJENO: 06.05.2015.
„Dani otpora“ 2015.
Sjećanje na šehide i poginule borce

 

obilježavanje 22.godišnjice operacija Krug i Drina 022

U sklopu manifestacije „Dani otpora“ danas je organizovan cjelodnevni obilazak šehidskih mezarja na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i susjednih opštine RS-a, u kojem su učestvovali predstavnici Skupštine i Vlade BPK-a, Općine Goražde, Muftijstva goraždanskog  i Koordinacije boračkih udruženja BPK-a.

obilježavanje 22.godišnjice operacija Krug i Drina 019

Takođe, organizovan je i obilazak „Mosta ispod mosta“ na kojem se izvode sanacioni radovi. U sklopu prve faze, bit će izvedeni radovi na sanaciji i zaštiti samog mosta, a planirana je i izrada posebnog ulaza na most sa prigodnim obilježjima.

IMG_6667

Most je izgrađen je 1994. godine, u najtežim danima za ovaj grad i njegove stanovnike i predstavlja simbol goraždanskog ratnog otpora. Učešće u njegovoj sanaciji uzeli su učenici i profesori srednjih škola „Hasib Hadžović“ i „Džemal Bijedić“ te pripadnici 4. pješadijske brigade 3. pješadijskog bataljona OS BiH. Finansijsku podršku za realizaciju projekta sanacije osigurala je Vlada BPK Goražde, dok će kompanija „Hella Bekto Industries“ osigurati adekvatnu rasvjetu.

Sanacione radove danas su,  u pratnji profesora, izvodili učenici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić.“

IMG_6653

„Svima je  poznato da je Goražde jedan vremenski period bilo pod stalnom pješadijskom paljbom i artiljerijskom vatrom. Snajperska paljba svakodnevno je uzimala ljudske živote, prelazak preko mosta bio je upitan, a izgradnjom „Mosta ispod mosta“ zaštićeni su ljudi u komunikaciji sa jedne obale na drugu, čime je spašen veliki broj ljudskih života. Kada se sve ove aktivnosti završe, nastojat ćemo okupiti bar dio ekipe koja je radila na izgradnji mosta, s ciljem da ukažemo na njegov značaj i da se prisjetimo doprinosa rahmetli Selvera Sijerčića, nosioca najvećeg ratnog priznanja, koji je osmislio ovaj most“ – kazao je ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

Kako ističe ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, plan je da se do 18. septembra ove godine, kada se obilježava Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde, realizuje i druga faza sanacije, koja podrazumijeva izradu ulaza/ izlaza na lijevoj obali Drine te povezivanje mosta sa parkom pored Drine, čija izgradnja je, takođe, planirana u ovoj godini.

U organizaciji Islamske zajednice i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, u džamiji „Kajserija“ proučen je i tevhid šehidima i poginulim borcima.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.