• OBJAVLJENO: 19.05.2015.
Nastavak saradnje Vlade BPK i Fondacije „Wings of Hope“
Potpisan Memorandum o zajedničkoj implementaciji projekta „Pomoć za samopomoć“ za 2015. godinu

IMG_6952

Nakon potpisivanja Memoranduma o zajedničkoj implementaciji projekta „Pomoć za samopomoć“ za 2015. godinu između predstavnika Vlade BPK-a Goražde, Fondacije „Wings of Hope“ iz Njemačke i Udruženja za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost „Progres,“ ugovore sa poslodavcima  potpisalo je osam mladih ljudi starosti do 35 godina koji će u narednih šest mjeseci imati priliku da kroz prekvalifikaciju i doobuku dođu do novog zaposlenja.

Memorandum je u ime Vlade potpisao premijer BPK-a Emir Oković, a uz predstavnike ostalih partnera projekta, potpisivanju je prisustvovala i predsjednica Fondacije „Louis Leitz“ Heidi Palm iz Njemačke.

Obaveze po osnovu poreza i doprinosa na platu polaznika obuke snosit će poslodavci, dok će naknade za njihov rad finansirati Vlada BPK-a i Fondacija „Wings of Hope“.

IMG_6955

Realizacija ovog projekta na području BiH teče od 2005.godine, a saradnja sa našim kantonom traje već šestu godinu zaredom. Cilj  projekta je davanje podsticaja lokalnim poslodavcima da prihvate mlade nezaposlene i socijalno ugrožene osobe kako bi im omogućili dopunsku praktičnu obuku, stručno osposobljavanje i kasnije zapošljavanje.

Prema riječima predsjednika Obrtničke komore BPK-a Ahmeda Popovića, od 32 polaznika koji su prošli obuku u okviru ovog projekta u proteklih šest godina, osamdeset posto njih je zadržalo radno mjesto kod poslodavca kod kojeg su bili na obuci.

Odabir korisnika vrši se u saradnji sa Obrtničkom komorom, koja je koordinator projekta  za BPK Goražde.

Projekat koji se implemetira u devet regija BiH,  najvećim dijelom se sufinansira iz sredstava Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Fondacije „Louis Leitz“ iz Štutgarta te  partnerske organizacije „Wings of Hope.“ Udruženje „Progres“ je  glavni terenski koordinator projekta u BiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.