• OBJAVLJENO: 22.05.2015.
22.maj
Obilježen Dan sjećanja na nevino stradale civile u naselju Lozje

IMG_7043

U okviru programa obilježavanja Dana otpora u BPK Goražde,  Udruženje logoraša „Goražde,“ uz podršku Ministarstva za socijalnu, politiku zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, organizovalo je obilježavanje 23. godišnjice nevino stradalih civila u goraždanskom naselju Lozje.

Na današnji dan 1992.godine pripadnici srpskih snaga prilikom ulaska u ovo naselje odveli su i ubili 40 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

Tim povodom, rodbina i prijatelji ubijenih civila, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a, Udruženja logoraša „Goražde“, predstavnici Muftijstva goraždanskog, udruženja „Civilne žrtve rata“, „Žene žrtve rata“, Saveza logoraša BiH, Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo, Udruženja logoraša općina Novi Grad, Centar, Ilidža i Udruženja “Sarajevo taksi” položile su cvijeće na spomen obilježje stradalim civilima.

Sa ovog mjesta ponovo je ukazano na činjenicu da nijedan zločinac nije odgovarao za počinjena nedjela.

„Moramo stalno učiti o holokaustu i genocidu, ne samo o teškim historijskim činjenicama, već našu djecu moramo upozoriti o opasnostima bilo kojih primjera govora mržnje i netolerancije. Moramo učiti mlade naraštaje da cijene demokratiju i ljudska prava i ohrabriti ih da se odlučno odupiru etničkim konfliktima tako da se uzvik „nikad više“ ne priguši, da se zločin, kao što je bio u naselju Lozje, više ne dogodi – kazao je ovom prilikom predsjednik Udruženja logoraša „Goražde“ Muhamed Hećo.

Prisutnima se obratio i premijer BPK-a Goražde Emir Oković koji je u svom govoru naglasio da je potrebno procesuirati sve predmete ratnih zločina, kako bi istina i pravda bile zadovoljene.

„Ima pokušaja da se neke činjenice iskrive, ali smataram i duboko osjećam da je naš grad grad heroj. Kao premijer BPK Goražde želim pozvati sve institucije i sve pojedince da učine što je u njihovoj moći da ove žrtve konačno dobiju smiraj, da njihove porodice mogu klanjati dženazu i proučiti fatihu“ – istaknuo je on.

U okviru obilježavanja proučen je i tevhid za ubijene civile, a svoj doprinos obilježavanju 22. maja – Dana sjećanja, dali su i Hor „Hanan“ i Osnovna muzička škola „Avdo Smailović.“

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.