• OBJAVLJENO: 25.05.2015.
Press konferencija Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde
Objavljen Javni poziv za učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u 2015. godini

IMG_7111

U sklopu provođenja mjera aktivne politike zapošljavanja, Federalni zavod za zapošljavanje raspisao je Javni poziv za učešće u programima zapošljavanja za 2015. godinu. Radi se o Programu sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, Programu javnih radova i Programu zapošljavanja Start-up.

Tim povodom, u Službi za zapošljavanje BPK-a Goražde danas je održana press konferenciju na kojoj su predstavljeni ovi programi.

Programom sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva obuhvaćene su sljedeće mjere:

1.„Jačanje konkurentnosti na tržištu rada – prvo radno iskustvo 2015.“ – Sticanje prvog radnog iskustva za mlade do 30 godina, te izuzetno, osobe do 35 godina, ukoliko su prijavljene na evidenciji nezaspolenih duže od 6 mjeseci sa SSS/KV i 12 mjeseci za VSS/VŠS.

2. „Sufinansiranje zapošljavanja – Prilika za sve 2015.“- Zapošljavanje osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja, uz zasnivanje radnog odnosa na period od 6 mjeseci.

3. „Sufinansiranje periodičnog/sezonskog zapošljavanja 2015.“ Zapošljavanje osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja uz zasnivanje radnog odnosa na period od 6 mjeseci.

4. „Sufinansiranje zapošljavanja teško zapošljivih osoba – Vaučer za posao 2015. zapošljavanje nezaposlenih osoba starosti preko 40 godina, koje su prijavljene 24 mjeseca na evidenciji nezaposlenih prije dana apliciranja na javni poziv. Radi se o zasnivanju odnosa na period od 6 mjeseci, pri čemu nezaposlena osoba u Službi za zapošljavanje preuzima vaučer i samostalno traži zaposlenje kod poslodavca.

Korisnici Programa javnih radova 2015. su poslodavci registrovani u FBiH i to javna preduzeća, jedinice lokalne samouprave, federalne, kantonalne i općinske institucije koje djeluju u oblasti socijalne zaštite, kao i nevladine organizacije koje rade na programima koje podržavaju i drugi donatori. Program je namijenjen za zapošljavanje nezaposlenih osoba koje su prijavljene na evidenciji nezaposlenih, prvenstveno dugotrajno nezaposlene osobe (duže od 24 mjeseca), osobe starije od 45 godina i dr.

Kad je riječ o Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2015, ciljne grupe su osobe prijavljene na evidenciji nezaposlenih u FBiH bez obzira na stepen obrazovanja i dob, a koje će registrovati i održati registrovanu djelatnost u trajanju od namanje 15 mjeseci.

– Ovom prilikom željela bih pozvati sve poslodavce i nezaposlene osobe s prostora našeg kantona da se o ovim programima informišu putem zvaničnih web stranica Federalnog zavoda i kantonalne Službe za zapošljavanje, kao i putem oglasne ploče, a za sve dodatne informacije mogu se obratiti kantonalnoj Službi za zapošljavanje – kazala je direktorica Nafija Hodo.

Ovom prilikom istaknuto je i da je sama procedura prijavljivanja na javne pozive ove godine dosta pojednostavljena – od podnošenja aplikacije do potpisivanja ugovora.

Prijavljivanje na javne pozive vrši se putem web stranice Federalnog zavoda za zapošljavanje www.fzzz.ba, a isprintana prijava sa pratećom dokumentacijom koja je navedena u prijavi, dostavlja se kantonalnoj Službi za zapošljavanje u roku od 15 dana od dana apliciranja.

Javni pozivi ostaju otvoreni do utroška sredstava, a ukupna sredstva predviđena za Bosansko-podrinjski kanton Goražde za realizaciju pomenutih programa iznose 1.074.056,30 KM.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.