• OBJAVLJENO: 02.06.2015.
Manifestacija "Dani Huseina ef. Đoze"
Večer Kur'ana u Goraždu

05

U subotu, 30.maja 2015.godine, u Kajserija džamiji u Goraždu je u okviru manifestacije Dani Huseina ef. Đoze poslije akšam-namaza upriličena Večer Kur'ana.

Dobrodošlicu prisutnima uputio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasim ef. Džafić, a o manifestaciji Dani Huseina ef. Đozo govorio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

U programu je učestvovalo devet učača, osam iz Bosne iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Republike Turske.

Učači iz Bosne i Hercegovine, učesnici progama, bili su:

– Hfz. Ahmedin ef. Bećirspahić, imam u džematu Bare u Goraždu;

– Hfz. Harun ef. Efendić, imam džemata Kajserija džamije u Goraždu;

– Hfz. Omer ef. Zulić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu;

– Hfz. Hidajet ef. Tulić, imam Jusuf-pašine Kuršumlija džamije u Maglaju;

– Hfz. Aldin ef. Hodžić, vojni imam, Kasarna ”Kosova” Ustikolina;

– Hfz. Omer ef. Kurtić, imam džemata Sinan-begove džamije u Goraždu;

– Amina Omerdić, polaznica mekteba u džematu Vitkovići, Medžlis Islamske zajednice Goražde, učenica 7 razreda osnovne škole, pobjednica iz kiraeta za stariji uzrast na XVIII mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva goraždanskog i predstavnica muftijstva na nedavno održanom mektebskom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Iman Efendić, polaznica mekteba u džematu Kajserija džamije, odnosno Centralnog gradskog mekteba, učenica 5 razreda osnovne škole, pobjednica iz kiratea za mlađi uzrast na XVIII mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva goraždanskog i predstavnica muftijstva na nedavno održanom mektebskom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Učač iz Republike Turske bio je hfz. Yasin ef. Yüksel, čije je prisustvo, na poziv Muftijstva goraždanskog, obezbijedilo Savjetništvo za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Sarajevu.

Prijevod proučenih kur'anskih ajeta prisutni su imali priliku čuti od Hamze Fehratovića, Ajle Jahić i Džejne Kadrić, članova recitatorske sekcije OŠ Husein ef. Đozo u Goraždu, pod vođstvom nastavnice bosanskog jezika Halide Kurtović.

Akšam-namaz imamio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a akšamski ezan proučio hfz. Yasin ef. Yüksel. Jaciju namaz imamio je hfz. Omer ef. Zulić, a jacijski je ezan proučio student Ahmed Talić iz Maglaja, svršenik Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Programu je prisustvovao veliki broj džematlija, imama, glavnih imama i predsjednika medžlisa Islamske zajednice, te premijer Bosansko-podrinjskog kantona mr. sci. Emir Oković, koji je Večeri Kur'ana prisustvovao i kao jedan od organizatora, budući da su organizatori manifestacije Dani Huseina ef. Đoze Muftijstvo goraždansko, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona i Općina Goražde.

Dženan ef. Imamović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.