• OBJAVLJENO: 23.06.2015.
Zasjedala Komisija za privredu i ekonomsku politiku Skupštine BPK-a

IMG_7640

U sklopu priprema za održavanje 5. redovne sjednice Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je zasjedala skupštinska Komisija za privredu i ekonomsku politiku.

Na sjednici su razmatrani i u daljnju skupštinsku proceduru upućeni Izvještaj o radu JU Služba za zapošljavanje BPK-a Goražde sa Izvještajem o posredovanju u zapošljavanju za 2014. godinu i Analizom tržišta rada za 2015. godinu, kao i izvještaji o izvršenju finansijskih planova javnih ustanova „Služba za zapošljavanje“ i „Zavod zdravstvenog osiguranja“ za 2014. godinu.

U okviru tačke pod kojom su razmatrani izvještaji Službe za zapošljavanje, Komisija je usvojila Zaključak kojim je Skupštini BPK-a predloženo da pokrene inicijativu za izmjenu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koja će se uputiti nadležnom ministarstvu u Vladi FBiH kako bi se po hitnom postupku donijele izmjene ovog zakona.

Takođe, donesen je i Zaključak kojim je data obaveza Vladi BPK-a, Službi za zapošljavanje, Privrednoj i Obrtničkoj komori, Ekonomsko-socijalnom vijeću i drugim relevantnim subjektima da u roku od trideset dana organizuju zajednički sastanak i iznađu modus zapošljavanja visokoobrazovanih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje.

Komisija je predložila Skupštini da donese i Zaključak o tome da Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, Zavod zdravstvenog osiguranja i Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja redovno održavaju sastanke sa zdravstvenim ustanovama koje se finansiraju iz sredstava Zavoda u cilju osiguranja pravilne i pravedne raspodjele sredstava.

Takođe, donesen je i Zaključak kojim je data obaveza Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice da koordiniraju sa Kliničkim centrom Univerziteta Sarajevo kako bi se osiguralo pružanje istih usluga pacijentima iz Goražda, kao i ostalim građanima FBiH koji koriste usluge Kliničkog centra.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.