• OBJAVLJENO: 01.07.2015.
Sanacija i rekonstrukcija „Mosta ispod mosta“ u Goraždu u završnoj fazi
Radovi bi trebali biti okončani do 18. septembra –  Dana općine i BPK-a Goražde

 

Picture 373

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde i boračkih udruženja trenutno se izvode radovi na sanaciji i rekonstrukciji „Mosta ispod mosta“ u Goraždu koji su u završnoj fazi.

Most je izgrađen ratne 1994. godine i predstavlja jedan od simbola otpora agresiji na  Goražde.

Uslijed velike poplave koja je zadesila Goražde most je pretrpio značajna oštećenja i prijetilo je njegovo obrušavanje, zbog čega je Ministarstvo za boračka pitanja odlučilo da dio sredstava namjenjenih za obilježavanje „Dana otpora“ za ovu godinu usmjeri za njegovu sanaciju i rekonstrukciju.

Ministar za boračka pitanja Zijad Briga danas je upriličio press konferenciju na kojoj je govorio o detaljima realizacije ovog projekta.

„Želim da se zahvalim kompaniji „Bekto Precisa“ čiji su radnici uradili najsloženije poslove na ovom mostu, ne umanjujući doprinos srednjih škola sa područja našeg kantona čiji su učenici i nastavnici takođe uradili veliki dio posla. Želio bih da zahvalim i pripadnicima Oružanih snaga iz kasarne „Kosova“ koji svakodnevno rade na ovom projektu. Do sada je konstrukcija mosta u potpunosti sanirana i zaštićena, postavljena je stalna izložba slika te je ofarbana postojeća konstrukcija mosta koja je bila ispisana grafitima i oštećena korozijom.  Do 18. septembra –  Dana općine i kantona planiramo uraditi i izlaz na lijevoj obali rijeke Drine prema hotelu sa parkom i adekvatnom rasvjetom kako bi ovaj dio bio osvjetljen u toku noći“ – kazao je on.

Ministar je dodao da i pored toga što su početne procjene i predračuni pokazivali da su za ove radove potrebna velika sredstva, ona, zahvaljući prvenstveno volonterima koji su bili uključeni u rekonstrukciju, nisu prešla iznos od 2.000 KM.  Takođe, on je kazao da su u finalnoj fazi i radovi na uređenju spomen parka „Rorovi.“

Picture 379

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.