• OBJAVLJENO: 03.07.2015.
Delegacija iz BPK Goražde boravila u posjeti  Republici Turskoj
Razgovarano o projektima značajnim za Kanton

fotografija

Delegacija iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u sastavu: premijer  Emir Oković,  ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i goraždanski muftija  Remzija ef. Pitić boravila je proteklih dana u Republici Turskoj kako bi prisustvovali tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji „Ramazanske noći“ koja se održava u općini Kecioren u Ankari.

U okviru ove manifestacije upriličena je i „Noć BiH“ koju su kroz kulturu i tradiciju predstavili kulturno-umjetnička društva „Azot“ Vitkovići, Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde i hor „Hanan“.

fotografija1

Ovo je ujedno bila prilika da se na sastanku sa načelnikom ove općine Mustafom Akom razgovara o podršci  projektima od velikog značaja  Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Riječ je o projektima nabavke četiri kombi vozila za potrebe škola u ruralnim mjestima, zajedničkoj rekonstrukciji Trga branilaca u Goraždu, nabavci i montaži sportske balon sale u naselju Rasadnik, izgradnji kružnog toka u Goraždu  te potrebama saradnje turskih stručnjaka iz oblasti arheologije sa Udruženjem „Kulturna baština“, s ciljem saniranja kulturnog naslijeđa  i očuvanja kulturne baštine na ovim prostorima.

Kako je istaknuto, razgovarano je i o inicijativi za bratimljenje goraždanske osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ sa jednom od škola iz ove turske općine. Takođe, dogovorena je i nova posjeta naših učenika Turskoj kako bi imali priliku da se upoznaju sa kulturno-historijskim naslijeđem te uče turski jezik.

Delegacija iz BPK Goražde sastala se i sa reisu-l-ulemom Republike Turske, a nakon posjete Ankari sa djecom iz našeg grada, prilikom posjete gradu Konya sastala se i sa načelnikom općine Karataj.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.