• OBJAVLJENO: 31.08.2015.
Presijecanjem vrpce danas su zvanično otvorene 14. i 15. etaža Centralnog medicinskog bloka (CMB) Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS)

Otvaranje odjela.jpg2

Na tim etažama bit će smještene Klinika za bolesti uha, grla i nosa (ORL) i Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju čime će znatno biti poboljšana kvaliteta usluga pacijentima te olakšan rad ljekara i medicinskog osoblja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović na otvaranju je istaknuo visoki nivo usluga u toj zdravstvenoj ustanovi i stručnost kadra, ali i potrebu veće podrške institucija države da bi ustanove te vrste nesmetano i funkcionirale.

– Kvalitetna oprema i stručan kadar standard je koji ste postavili i morate ga pratiti. Siguran sam da će Ministarstvo zdravlja i Federalna vlada ubrzo učiniti iskorak za sve kliničke bolničke centre u Federaciji BiH da bi ih oslobodili svih onih tereta što su ih imali u posljednjih desetak godina. Kao korisnici malo smo osjećali te probleme, a dostignuti nivo čini da rijetko imamo potrebu izvan BiH tražiti usluge da bismo zaštitili zdravlje – kazao je.

Otvaranje odjela

Istaknuo je pomoć Saudijskog fonda za razvoj koji, uz ovaj, prati još niz drugih projekata te izrazio nadu da će tako i nastaviti.

Generalni direktor UKCS-a Rusmir Mesihović precizirao je da na 14. i 15. etaži ima 48 kreveta, četiri kreveta postintenzivne njege i četiri apartmana, koji su namijenjeni za potrebe pacijenata tih dviju klinika. Podsjetio je da je UKCS od 2013. godine federalna ustanova te da je Federacija u više navrata bila garant za kredite iz kojih je finansirana izgradnja dijela UKCS-a ali i drugih kliničkih centara u Federaciji BiH, a zahvalnost je upućena i Saudijskom fondu za razvoj.

Najavio je i uvođenje standarda “Zlatni sat”, u punom kapacitetu, kojim će pacijent sa srčanim infarktom, u okviru jednog sata od uspostavljanja dijagnoze, biti opserviran i tretiran na Klinici za kardiologiju UKCS-a, te će mu biti obavljeni svi bitni pregledi.

Svečanom otvorenju 14. i 15. etaže Centralnog medicinskog bloka UKCS-a prisustvovali su zvaničnici raznih nivoa vlasti, a prikazan je i kratki film o historiji UKCS-a.

Među zvaničnicima su bili predsjedavajuća Skupštine i premijer BPK Goražde Aida Obuća i Emir Oković. Dosad je završeno oko 50 posto radova Centralnog medicinskoga bloka, a za kraj radova kojim bi se objekt u potpunosti stavio u funkciju potrebno je do 30 miliona KM.

Otvaranje odjela.jpg1

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.