• OBJAVLJENO: 31.08.2015.
Prijem u Ambasadi Turske u BiH
Prijemu prisustvovali kantonalni i općinski zvaničnici

Prijem u Ambasadi Turske

Povodom obilježavanja Dana pobjede i Dana oružanih snaga, ambasador Republike Turske  NJ.E. Cihad Erginay i vojni ataše kapetan Aytuğ Şeker organizovali su svečanost u čast oblježavanja ovog važnog datuma za Republiku Tursku, zemlju sa kojom inače Općina Goražde, kao i cijela Bosna i Hercegovina u kontinutitetu ostvaruje višestruku saradnju na ekonomskom, socijalnom i političkom nivou.

Prijem u zgradi Ambasade Turske u Sarajevu započeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Turske. Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay se zahvalio prisutnima na odzivu istakaši kako je Dan pobjede veliki praznik za Tursku.

Općinu Goražde na ovoj svečanosti predstavljao je načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, koji je uputio čestitke i zahvalio se na pozivu i gostoprimstvu, s tim u vezi istakao važnost ovakvih manifestacija, koje ustvari čuvaju identitet jedne nacije.

Prijemu su prisustvovali i drugi važni zvaničnici Bosne i Hercegovine sa svih nivoa vlasti u ovoj zemlji. Dan pobjede u Turskoj se slavi povodom završetka jedne od najznačajnijih bitaka za nezavisnost zemlje, koja je trajala od 26. do 30. augusta 1922. godine. Turska vojska na čelu sa Mustafom Kemalom Ataturkom je tih dana potisnula okupatorske vojske do Izmira, nakon čega je uslijedilo povlačenje stranih armija s teritorije Turske. Nacionalni praznik 30. august prvi put je obilježen 1923. godine i to u Afyonkarahisaru, Denizliju, Kahramanmarasu, Ankari i Izmiru.

Načelnik dr. Ramović kazao je kako nosi pozitivne utiske sa ovoga prijema, te je poželio predstavnicima Republike Turske u BiH, mnogo novih političkih ostvarenja i uspjeha.

Prijemu su također prisustvovali premijer BPK gosp. Emir Oković, predsjedavajuća skupštine BPK  Aida Obuća te muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

www.gorazde.ba

Prijem

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.