• OBJAVLJENO: 16.09.2015.
Održane sportske igre u znak sjećanja na Sportske igre Goraždanskog okruga (SIGO)
Učešće uzelo više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola

SIGO 003

Program obilježavanja Dana oslobođenja, Dana Bosansko-podrinsjkog kantona i Općine Goražde započeo je jutros sportskim natjecanjima na sportskim terenima„1. maj“, u znak sjećanja na Sportske igre Goraždanskog okruga (SIGO).

Organizator Sportskih igara je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, u saradnji sa Aktivom nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Udruženjem pedagoga sporta BPK Goražde.

Učešće na sportskim igrama uzelo je više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola s područja Bosansko-podrinjskog kantona, koji su se takmičili u košarci, odbojci, rukometu, nogometu i atletici.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su zvaničnici BPK i općine Goražde, a manifestaciju je zvanično otvorila predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća koja je bila i učesnica prvih SIGO igara. U svom obraćanju ona je ukazala na značaj održavanja ovih igara, te poželjela puno sreće u sportskom natjecanju.

SIGO 021

„Pripala mi je velika čast da se obratim iz razloga što sam lično i emotivno vezana za ovu sportsku manifestaciju. Prije svega, ponosna sam na činjenicu da se već treću godinu zaredom obilježava sjećanje na SIGO igre koje su se desile ratne 1993. godine. Ne mogu a da ne spomenem tu ratnu godinu i da kažem da je to manifestacija koja još nije zabilježena nigdje u svijetu. Dakle, u uslovima potpune blokade u Goraždu, koje je bilo opkoljeno sa svih strana, rodila se ideja da se pokaže otpor i na jedan drugi način, a to je na sportskim terenima. Borili smo se ovdje i pokazali da je duh bosanskohercegovačkog čovjeka nesalomljiv. Ono što danas djeca Goražda trebaju jeste da se podsjećaju na herojstvo tih ljudi, a ujedno da se u školskim klupama  bore za znanje kako bi bili što bolji građani našeg kantona i općine“- kazala je u svom obraćanju predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

O značaju održavanja sportskih igara govorili su i premijer BPK Emir Oković, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

U okviru obilježavanja 18.septembra- Dana BPK i općine Goražde danas je u općinama Foča i Pale u Federaciji BiH prikazan dokumentarni film Safeta Garčevića pod nazivom “U okovima zla”. Ovaj film na jedan emotivan i potresan način govori o stradanju Goraždana i brojnih prognanika iz okolnih općina i junačkom otporu hrabrih branilaca.

Prikazivanje filma Ustikolina 003

Pored ovog filma, stanovnici općina Foča i Pale u FBiH, kao i općine Goražde, imaće priliku da sutra 17.09.2015. pogledaju dokumentarni film Naide Ribić pod nazivom “Neki drugi svijet”, koji govori o opstojnosti Bošnjaka i bosanskog jezika u Turskoj. Film je sniman 2010. godine u selu Halilbeyli u Turskoj, koje se nalazi blizu Izmira. U njemu već vise od 120 godina žive Bošnjaci, koji nakon pet generacija i dalje pričaju autentični bosanski jezik i njeguju bosanske običaje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.