• OBJAVLJENO: 18.09.2015.
18.septembar – Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde
Obilježena 23. godišnjica prvog oslobođenja Goražda

IMG_8832

Nizom svečanosti danas je obilježen 18. septembar – Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.

Delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina Goražde, Foča (FBiH) i Pale (FBiH), Muftijstva goraždanskog, delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predvođena zamjenikom ministra odbrane BiH Emirom Suljagićem, te delegacije boračkih udruženja i turske općine Kecioren, ovim povodom položili su cvijeće na centralno spomen obilježje braniteljima Bosansko-podrinjskog kantona, gdje su zajedno sa prisutnim građanima odali počast šehidima i poginulim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

IMG_8846

Na platou spomen obilježja upriličen je defile zastava ratnih brigada Armije RBiH koje su nosili sinovi heroja, 1, 31. i 43.drinske brigade, 1. slavne višegradske brigade, 1. rogatičke brigade, ratne policije i 81. divizije Armije RBiH, nakon čega su se prisutnima obratili dobitnik najvećeg ratnog priznanja Derviš Hadžić Dedo i Nedžib Bašić, načelnik Štaba 1.drinske brigade Armije BiH.

IMG_8860

U svojim obraćanjima oni su podsjetili na ratna dešavanja u Goraždu i prisjetili se jedinica i pripadnika Armije RBiH koji su dali najveći doprinos u oslobođenju šireg područja Goražda 1992. godine.

U ime Vlade BPK-a Goražde prisutnima se obratio premijer BPK-a Goražde Emir Oković.

– 18. septembar je jedan simbol koji Goraždu i Bosansko-podrinjskom kantonu daje puni legitimitet da ima svoju administrativnu jednicu, da bude ravnopravan sa ostalim kantonima u Federaciji i u cijeloj BiH. Ovo područje poznato je kao čudo bosanskog otpora, privredno čudo, što nam daje za pravo da vjerujemo da se ravnopravno možemo priključiti svim ostalim razvijenim regionima. Ne sumnjam da će tako i biti, a ono što trebamo učiniti jeste da ponovo pokažemo zajedništvo kao što je to bilo 18. septembra 1992. godine – istakao je premijer u svom obraćanju.

IMG_8871

Ovom prilikom Vlada BPK-a Goražde dodijelila je zahvalnice privrednim subjektima, ustanovama i udruženjima koji su su dali nesebičan doprinos i pomoć na uređenju i održavanju spomen obilježja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Zahvalnice su dobile firme „Bekto Precisa“, „Prevent Goražde“ i „ Unis Ginex“, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić, Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“, 3. pješadijski bataljon 4.pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, Koordinacija udruženja boračkih populacija BPK-a Goražde, Udruženje za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca i preduzeće Janjina d.o.o.

IMG_8884

Ceremonija na centralnom spomen obilježju bila je popraćena je nastupima djece iz vrtića „Sunce“ i SOS Kinderdorf te nastupom hora Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija.“

IMG_8888

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, OS BiH, Muftijstva goraždanskog i boračkih udruženja položili su cvijeće i na šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama.

IMG_8905

Zajednička svečana akademija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde održana je u Velikoj sali Centra za kulturu.

Uz čestitke građanima povodom 18.septembra, prisutnima se na akademiji obratila  predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća.

IMG_8916

– Goražde je jedini bosanskohercegovački grad na Drini koji se uspio odbraniti i osloboditi u proteklom ratu u BiH. 18. septembar 1992. godine je dan koji je upisan zlatnim slovima u novijoj historiji BiH. To je svjedočanstvo herojskog otpora branilaca Goražda, ali i svih njegovih građana u težnji za samostalnošću u vlastitoj državi, nezavisnoj i nedjeljivoj BiH. Okupljeni danas, imamo razloga za slavlje i ponos što pripadamo herojskom gradu i prostoru BPK Goražde, njegovoj dugogodišnjoj tradiciji i kulturi, njegovom skladnom suživotu i multietničnosti – istakla je predsjedavajuća Skupštine.

IMG_8928

Čestitke povodom Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde na akademiji je uputio i premijer Emir Oković.

Na akademiji je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Goražde uz prigodna obraćanja predsjedavajuće Vijeća Jelene Mirković i načelnika Općine Goražde Muhameda Ramovića.

Na sjednici su dodijeljena i javna priznanja Općine Goražde – Prijatelj/ Prijateljica općine, Srebrna i Zlatna plaketa te Počasni građanin, a cjelokupan program svojim nastupom upotpunili su učenici Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović”, recitatori i hor OŠ “Husein ef.Đozo”.

IMG_8937

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja i boračkih udruženja danas je organizovan i obilazak porodica šehida i oboljelih demobilisanih boraca koji se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici.

Posjeta oboljelim borcima 007

U večernjim satima održana je pozorišna predstava „A šta ćemo sad?“ Narodnog pozorišta Mostar, dok je u Ljetnom kinu Centra za kulturu održan koncert za mlade.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.