• OBJAVLJENO: 17.09.2015.
Otvorena prva samostalna izložba Sabahete Jusufović

7

Povodom obilježavanja 18. septembra Dana Općine Goražde i BPK večeras je u Gradskoj art galeriji u Goraždu organizovano otvaranje prve samostalne izložbe djela goraždanske slikarke Sabahete Jusufović.

Izložbu su presjecanjem vrpce zvanično otvorili načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, pemijer BPK Goražde Emir Oković, predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća, predsjedavajuća Općinskog vijeća Općine Goražde Jelena Mirković i Sabaheta Jusufović.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj zvaničnika i građana među kojima i načelnika Općine Goražde dr.sci.  Muhameda Ramovića koji je prilikom obraćanja istakao – ”Imali smo nekoliko ponuda eminentnih slikara iz BiH da organizuju svoju izložbu u sklopu obilježavanja Dana Općine Goražde i BPK, međutim Organizacioni odbor jednoglasno je donio odluku da izložba naše sugrađanke Sabahete Jusufović bude u sklopu programa obilježavanja ovog veoma važnog datuma za naš grad, jer je to ona zaslužila. Ovom prilikom želim da joj se zahvalim na ovako lijepoj izložbi i slikama koje je naslikala.”

9

U svom obraćanju Sabaheta Jusufović se prvo zahvalila svima koji su izdvojili svoje vrijeme i posjetili izložbu, te dodala – ”Moje je uvjerenje da je sve što treba znati o principima umjetnosti sadržano u djelima starih majstora. Moje slike nisu šokantne, nisu misteriozne, nisu u ”trendu”. Zanima me život i priroda, stvari koje nas okružuju, bez iskrivljavanja i uljepšavanja. Želim da slika bude jednostavna, slika prizora svakodnevnog životra, predmeta, vrijednih stvari u životu. Trudim se da prirodu i stvari koje nas okružuju prikažem dostojanstveno. Nadam se da slika nadživljava vrijeme i promjenjljivosti kulture jer govori ”iz srca”. Želim da svojom ljepotom prizove u čovjeku bogatstvo života, dobrotu, ljubav, poštovanje prema bojama svijeta.”

Sabaheta Jusufović r. Omerbašić rođena je 1964. godine u Foči. Osnovnu školu završava u Ustikolini, srednju ekonomsku u Goraždu i Ekonomski fakultet u Sarajevu 1987. godine. Od 1992. godine živi i radi u Goraždu. Crtanjem i slikanjem se bavi od ranog djetinjstva. Poslednjih 15-tak godina aktivno se bavi slikarstvom – ulje na platnu. Član je ULUG-a i učesnik nekoliko likovnih kolonija na Festivalu prijateljstva.

Nakon otvaranja izložbe današnji program obilježavanja Dana Općine Goražde i BPK  nastavljen je projekcijom dokumentarnog filma N. Ribić ”Neki drugi svijet”.

gorazde.ba

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.