• OBJAVLJENO: 19.09.2015.
Centralni događaj obilježavanja 18. septembra – Dana BPK-a i općine Goražde
Održana promocija knjige „Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992-1995.“

12041552_922024667832627_1660476000_o

Danas je u Goraždu održana promocija knjige „Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992-1995.“ autora mr. Muamera Džananovića.

Prva promocija knjige upriličena je u okviru obilježavanja 18. septembra – Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde  i predstavlja centralni događaj ove manifestacije koja se organizuje  povodom prvog oslobođenja Goražda 1992. godine.

Kao rođenom Goraždaninu i uposleniku Instituta za istraživanje ratnih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu,  želja autora od prvog radnog dana bila je da napiše knjigu o stradanju civilnog stanovništva Goražda tokom opsade.

– Knjiga je moj višegodišnji naučno-empirijski projekat. Naučno-empirijska istraživanja koja su trajala nekoliko godina dokazala su da je tokom opsade Goražda sistematski ubijano i ranjavano civilno stanovništvo, uključujući i djecu. Tokom opsade Goražda ubijeno je i ranjeno najmanje 548 djece. Nažalost, to nije konačan broj ubijenih i ranjenih i istraživanja će se nastaviti i u budućnosti – kazao je Džananović.

IMG_8973

Kao jedan od promotora i recenzent knjige, direktor Instituta za istraživanje ratnih zločina dr. Rasim Muratović naveo je podatak da se prvo masovno ubistvo djece u Goraždu dogodilo 14. maja 1992. godine, a da je posljednje evidentirano u avgustu 1995. godine.

– Tokom opsade Goražda od maja ‘92. do kraja ‘95. godine ubijeno je 120 i ranjeno 428 djece, a broj najmlađih žrtava terora nad jedinim slobodnim gradom na Drini nije konačan. Upornim, dugogodišnjim istraživanjem na terenu Džananović je dokazao da je skoro svakog drugog dana opsade u prosjeku ubijeno ili ranjeno jedno dijete. Djeca su ubijana  na svim lokacijama, u svako doba dana. Ovim istraživanjem dokazana je istina o uzrocima, razmjerama i ciljevima počinjenih zločina nad civilima, a posebno nad djecom Goražda tokom opsade   – istakao je on.

Na promociji je govorio i premijer BPK-a Emir Oković. U svom osvrtu na knjigu on je kazao da narod koji nije zapisao svoju prošlost, ne može imati ni svoju budućnost, te istakao da je najveća vrijednost knjige u tome što je zasnovana na naučno-istraživačkom radu, provjerenim činjenicama i objektivnosti.

IMG_8944

O knjizi Muamera Džananovića danas su govorili i general Armije RBiH Hamid Bahto ,te muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

U svom obraćanju muftija Pitić je ukazao na značaj Instituta za istraživanje ratnih zločina u Sarajevu te kazao da je zahvaljujući ovom Institutu bošnjački narod po prvi put u mogućnosti da sam piše svoju historiju. On je takođe kazao da je autor knjige Džananović ovim djelom na najbolji mogući način uradio ono što su nam bosanski šehidi ostavili u amanet, a to je obaveza da se sazna istina.

Uz roditelje i rodbinu stradale djece, današnjoj promociji prisustvovali su i kantonalni i općinski zvaničnici, predstavnici Kantona Sarajevo, predstavnici Instituta za istraživanje ratnih zločina, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog  Sarajeva te građani Goražda.

Štampanje ove knjige podržala je i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prije promocije knjige, u organizaciji Udruženja starih zanata i SSŠ „Džemal Bijedić“ u Omladinskoj ulici utvorena je Izložba ratnih eksponata te je položeno cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.