• OBJAVLJENO: 30.09.2015.
Ministar Žuga protekle sedmice boravio u studijskoj posjeti Sloveniji
Uspješno iskorištena prilika za neposredan uvid u slovenski sistem obrazovanja odraslih

img_0799

Iskustva i neposredan uvid u slovenski sistem obrazovanja odraslih bili su povod stručnoj studijskoj posjeti Sloveniji u kojoj su ministar za obrazovanje, mlade, nauku,  kulturu i sport Bosansko – podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga i stručni savjetnik za pravne poslove Amir Duhović, zajedno sa ministrima za obrazovanje iz Tuzlanskog i Sarajevskog kantona Izetom Jagodićem i Elvirom Kazazovićem, te predstavnicima Tuzlanskog, Zeničkog, Posavskog i Unsko – sanskog kantona  za obrazovanje odraslih,  boravili protekle sedmice. Posjetu su organizirali DVV International – Ured za BiH i Andragoški centar Republike Slovenije (ACS).

Na početku studijskog putovanja, direktor ACS-a Andrej Sotosek je svoje goste iz Bosne i Hercegovine upoznao sa slovenskim sistemom obrazovanja, s posebnim akcentom na sistem obrazovanja odraslih. Zahvaljujući mnogobrojnim razgovorima sa predstavnicima Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport, Ministarstva za rad, porodicu i socijalnu politiku Republike Slovenije te raznim organizatorima obrazovanja, učesnici su imali priliku da steknu uvid u sistem obrazovanja odraslih, programe, saradnju, subvencije, borbu protiv nezaposlenosti, ali i u strukturu, način funkcioniranja i finansiranje ustanova za obrazovanje odraslih.

img_0794

Tokom posjete učesnici su, između ostalog, posjetili stručne i privatne škole u Ljubljani te Zavod za obrazovanje i kulturu u Črnomelju. Ova prilika je iskorištena da se ministri iz Bosne i Hercegovine upoznaju sa organizacijom i dobrom saradnjom između različitih institucija u slovenskom sistemu obrazovanja odraslih. Sa svojim kolegicama i kolegama iz Slovenije su, između ostalog, diskutirali i o zakonskim propisima, standardima, kvaliteti, nacionalnim kvalifikacijskim okvirima, finansiranju i ulozi obrazovanja odraslih u regionalnom razvoju.

Ovom prilikom, uspostavljeni su i važni kontakti te predložene i razrađene konkretne ideje za daljnju saradnju. S tim u vezi, planirana je jača saradnja na zajedničkim projektima između partnerskih organizacija DVV International u Bosni i Hercegovini i partnera iz Slovenije.

Studijsko putovanje je realizirano uz finansijsku podršku Njemačkog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.