• OBJAVLJENO: 21.10.2015.
Održana javna rasprava o nacrtu Zakona o inspekcijama u BPK Goražde
Ukazano na značaj donošenja ovog zakonskog rješenja

IMG_9615

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u saradnji sa Ustavnom i zakonodavno-pravnom komisijom i Komisijom za bezbjednost, nadzor nad radom policije, borbu protiv korupcije i pitanja iz nadležnosti inspekcijskih organa Skupštine BPK Goražde održala je javnu raspravu o nacrtu Zakona o inspekcijama u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Potreba donošenja ovog zakona ogleda se u tome što je federalni zakonski propis koji je primjenjivala naša Kantonalna uprava za inspekcijske poslove stavljen van snage još prošle godine u oktobru mjesecu. Kao alternativno rješenje koriste se odredbe Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH, međutim, u pitanju su određene opšte odredbe kojima su regulisana samo osnovna pitanja koja se odnose na postupak vršenja inspekcijskog nadzora i ovlaštenja inspektora u vršenju tog nadzora. Iz navedenih razloga, nužno je donijeti odgovarajući zakon na kantonalnom nivou kojim bi bila regulisana sva pitanja od značaja za efikasno i kvalitetno vršenje inspekcijskog nadzora.

„Mi smo jedan od rijetkih kantona koji još uvijek nema svoj zakon, ali međutim nadati se da će do kraja ove godine proći kompletnu proceduru. Po nekoj našoj analizi, donošenje ovog propisa ne iziskuje troškove i nema potrebe za novim upošljavanjem. Imamo sasvim dovoljno ljudskih resursa da pokrijemo što nam je dato u zadatak i ono što je u nadležnosti kantona. Eventualno,  ako bi bilo nekih novih zakonskih rješenja onda bi se morali upošljavati novi kadrovi“-istaknuo je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde Midhat Hadžiomerović.

Javne rasprave, nakon općine Goražde, biće provedene i u općinama Foča i Pale u Federaciji BiH.

Sve primjedbe i sugestije na nacrt ovog zakona, koje se mogu dostaviti i pismenim putem, bit će razmatrane, a nakon toga ovaj zakonski propis uputiće se prema Vladi i Skupštini BPK Goražde na dalje postupanje.

IMG_9611

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.