• OBJAVLJENO: 26.10.2015.
Udruženje penzionera općine Goražde obilježilo Dan penzionera
Ukazano na težak položaj penzionera

Dan penzionera 2015.

Već godinama 25.oktobar se bilježava se kao Dan penzionera. Na ovaj datum 1997. godine penzioneri u Federaciji BiH su putem protesta, na kojima je učestvovalo oko 100.000 penzionera, izrazili svoje nezadovoljstvo i ukazali na težak materijalni položaj, neadekvatnu zdravstvenu zaštitu i loš odnos vlasti prema penzionerima. Nažalost ni nakon toliko godina od protesta, položaj penzionerske populacije nije se promijenio nabolje, a najveći broj penzionera i danas živi na rubu egzistencije.

Povodom 25.oktobra-Dana penzionera, Udruženje penzionera općine Goražde organizovalo je druženje sa svojim članovima u prostorijama Udruženja.  Tom prilikom, predsjednik Udruženja penzionera Goražde Suljo Bekan ukazao je na probleme s kojima se suočavaju penzioneri.

Prema njegovim riječima, na području BPK Goražde registrovano je više od 5.000 penzionera koji su okupljeni oko Udruženja penzionera Općine Goražde. Od ovog broja, oko 60 % penzionera prima minimalne penzije u iznosu od 326 KM.

Nakon prijema, kojem su između ostalih prisustvovali kantonalni ministri sa socijalnu politiku i privredu Alen Pašović i Esed Radeljaš, upriličena je posjeta penzionerima koji se nalaze u Kantonalnoj bolnici i Domu za stara i iznemogla lica Goražde.

IMG_0644

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.