• OBJAVLJENO: 28.10.2015.
Za dodjelu studentskih kredita u akademskoj 2015/2016.godini studente očekuje izmjena kriterija
Početkom narednog mjeseca biće objavljen konkurs za dodjelu studentskih kredita

IMG_6218

Konkurs za dodjelu studentskih kredita redovnim studentima za studijsku 2015/2016.godinu trebao bi biti raspisan početkom narednog mjeseca. Kako je najavio ministar za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde Damir Žuga, studente očekuje izmjena kriterija za dodjelu studentskih kredita, prije svega u smislu imovinskog cenzusa,  a studenti koji studiraju u Goraždu neće moći ostvariti  pravo na dodjelu studentskog kredita. Ovakvom odlukom, kako je istaknuto, želi se dati prednost studentima koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica te deficitarnim zanimanjima.

Kada je riječ o isplati studentskih kredita za akademsku 2014/2015.godinu, Vlada BPK Goražde je na posljednjoj sjednici donijela odluku o isplati studentskih kredita za mjesec maj, a početkom narednog mjeseca bi trebali biti u potpunosti isplaćeni studentski krediti. U prošloj studijskoj godini ovo pravo u BPK Goražde ostvarilo je 190 studenata, za čiju namjenu su u kantonalnom budžetu izdvojena finansijska sredstva u iznosu od  280.000 KM.

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde  vjeruju da će do kraja ove godine biti okončan postupak i potpisani ugovori o dodjeli studentskih kredita za 2015/2016. studijsku godinu. Ministar Žuga podsjeća da studenti s područja našeg kantona imaju priliku aplicirati na stipendije Fondacije Hastor, gdje je javni poziv u toku.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.